Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 квітня 2011, 14:26 Суспільство
В Івано-Франківську з незаконними парковками борються за допомогою квітів
В Івано-Франківську з незаконними парковками борються за допомогою квітів

В Івано-Франківську оголошено війну проти незаконних парковань. В улюблених місцях автомобілістів на вулицях міста встановлять клумби.

Квітами проти залізних коней. Щоби дати відсіч незаконним паркованням, міські активісти заходилися встановлювати на тротуарах 150 вазонів з квітами. Важкеньку роботу розпочали від самого ранку.

Віталій Голутяк, депутат Івано-Франківської міськради:

- Метою акції є встановлення малих архітектурних форм, клумб з квітами в центральній частині Івано-Франківська. На жаль, сьогодні існує проблема, коли багато автотранспорту заїжджає на тротуари.

Проблема дійсно є. Особливо дошкуляють автівки молодим мамам та пенсіонерам. Часом доходить до конфліктів, та навіть бійок.

Ганна Гровинська, мешканка м. Івано-Франківська:

- Бувають конфлікти, я сама бачила - йшла людина, зачіпила то люстерко, власник машини вискакує… І йому погано, але тротуар має бути для пішоходів.

Не тільки пішоходи, страждають пасажири громадського транспорту. Через неправильно запарковані машини утворюються затори. Щоби проїхати, водії автобусів дотримуються ювелірної точності.

Водій автобусу:

- Подивіться, як повставали. Як маємо виїхати, по 5 хвилин мусімо стояти в салоні автобуса.

У цьому разі квітник облаштовують просто під колесами. Автівка заблокована. Та водій все одно тікає й псує кузова.

Автомобілісти погоджуються: правила порушують. Але як інакше? В місті обмаль стоянок і паркинґів.

Юрій Васенда, водій:

- Порушую правила, бо мусів людину підвести, паркуватися нема де.

Богдан Чорній, водій:

- Підіть туди, подивіться, що там робиться, старий ринок де зробили. Казали, стоянка там буде, чого нема. Йдіть, їх спитайте.

З незаконним паркуванням борються й даївці. За це передбачений штраф від 250 до 340 гривень. Це якщо інспектори водія на місці ловлять. Якщо ж його немає, правоохоронці безсилі.

Віталій Царьов, старший інспектор відділу ДАІ м. Івано-Франківська:

- Якщо водій зупиняється в невстановленому місці, передбачається адмінштраф, якщо його немає, інспектор нічого не зробить. Треба розглядати на рівні законодавства.

Та поки стосунки не врегульовані, порушують закон усі. Імена посадовців, що не вміють паркуватися, обіцяють тепер друкувати в місцевій газеті.