Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 квітня 2011, 11:59 Суспільство
У світі стає популярним рух "чайлдфрі" - добровільна бездітність
У світі стає популярним рух "чайлдфрі" - добровільна бездітність

Поліпшення демографічної ситуації в небезпеці - дедалі популярнішим у світі стає рух "чайлдфрі". То добровільна бездітність. Люди народити можуть, але не хочуть, ще в репродуктивному віці. Причин на те безліч.

Вони називають себе "чайлдфрі", тобто добровільно бездітні. Народжувати не хочуть із різних причин. Приміром, через егоїстичне бажання жити для себе, або ж - страх перед відповідальністю.

Валентина Єфимова, психолог:

- Сама мысль о том, что он не сможет дать своему ребенку все то, что он хотел бы дать, заставляет его отказаться от рождения ребенка.

Прикладом є і світові зірки. Опра Вінфрі, Сандра Балок, Майя Плесецька, Ангела Меркель, Джордж Клуні - то невеликий перелік відомих людей, які не мають і не хочуть дітей. Присвятили "чайлдфрі" й серію відомого російського мільтсеріалу "Масяня".

Кадри з мультфільму "Масяня":

- Ненавижу детей.

- Это злобыне карлики. Говорил, не надо идти на дневной сеанс.

- Мы же с тобой никогда не будем заводить детей, Хрюндель?

Рух "небатьків" започаткували в Америці ще в 70-х. За чотири століття він розрісся до тисяч однодумців у всьому світі. Є такі і в Україні. Знайомтеся - тридцятивосьмирічна Лілія, заміжня, дітей немає. І не хоче.

Лілія Недоступ, мешканка м. Києва:

- Я люблю детей, у меня есть племянница, я - крестная мама, мне достаточно дарить любовь другим детям, я не готова сама их иметь.

Такі її міркування родина сприйняла. Гірше, каже, з суспільством: "чайлдфрі" засуджують. Мовляв, жінка зобов'язана народити. "Не зобов'язана," - впевнена Лілія. Та не всі пані те розуміють, тому і страждають.

Лілія Недоступ, мешканка м. Києва:

- Женщина мечется, и не знает, что делать. Вроде, и сроки уже, вроде, и не хочу. Важно очень, я считаю, своей задачей как-то помочь.

Ні, вона не схиляє до бездітності. Радше просто допомагає розібратися в собі. Розуміє: думки можуть мінятися, зокрема, й у неї самої.

Лілія Недоступ, мешканка м. Києва:

- Я всегда говорю "never say never" - никогда не говори никогда.

Натомість жіночі лікарі пропонують не гадати, а народжувати. Так пані не тільки дають нове життя, а й продовжують свій вік.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Кількість отих злоякісних пухлин у тих жінок, які народжували, а головне, годували груддю, значно, в десятки разів менше, які не народжували і не приймали гормональні контрацептиви.

Відбувається це завдяки відпочинку яєчників. Відпустку їм треба давати, щонайменше, років на п'ять за репродуктивного віку дами.

В'ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог МОЗ України:

- Ідеальний варіант - 3 плогів, 3 дітей.

Тоді й демографічна ситуація в Україні поліпшиться. Пологів не варто планувати тільки за серйозних застережень: захворювання репродуктивної системи та інших органів. І патологічної нелюбові до дітей, додають психологи. Хоча це питання спірне: чужих можна не любити, зі своїми, здебільшого, ситуація інша.

Валентина Єфимова, психолог:

- Самое интересное, что эта любовь материнская - она накрывает после того, как эту крошечку увидишь, возьмешь ее на руки, почувствуешь ее запах, ее тепло. Всё, накрывает большинство людей.

Ось і киянка Юлія це підтверджує. Вагітною переймалася, як воно жити з дітьми.

Юлія, молода мати:

- Неважливо, все рівно жінка переламує себе у звичках, темпі життя, професії, роботі. Тоді важко, але коли починаєш розуміти, що став мамою, тоді багато речей відходять на другий план.

Вона виховує двійню - Мишка та Льоню. Каже, хоч як тяжко буває, але слова котрогось із синів - "мамо, я тебе люблю" - затьмарюють усе. Ось і Масяня, затята "чайлдфрі", наприкінці цієї самої бездітної серії зробила чоловікові подарунка. Позитивний тест на вагітність.