Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2011, 13:32 Суспільство
Столична влада розпочала боротьбу з незаконними забудовами в Гідропарку
Столична влада розпочала боротьбу з незаконними забудовами в Гідропарку

Столична влада намірилася розібратися з незаконними забудовами в Гідропарку. Вже заплановано знести близько тридцяти самочинно зведених кав'ярень, ресторанів та шашличних. А проти їхніх господарів почали порушувати кримінальні справи.

Дев'ятнадцятирічна Вікторія майже півроку шукала роботу. Три місяці тому нарешті влаштувалася офіціанткою в Гідропарку, а сьогодні, каже, знову безробітна - ресторан зачиняють.

Вікторія, продавчиня:

- Всем сейчас нужны деньги. И лучше бы оно было, не закрывалось, конечно.

А почалося все з того, що до Гідропарку навідався головний столичний архітектор.

Сергій Целовальник, головний архітектор м. Києва:

- То, что мы увидели - это даже не дикий Запад. На дорожках, на аллеях, на мостах сооружения, которые лепятся одно к другому, выглядят не эстетично. Просто где кто что смог отхватить, и как смог распорядился.

Наслідком відвідин високопосадовця стало закриття більше тридцяти закладів харчування і відпочинку. Жодного дозволу на їхнє будівництво й експлуатацію архітектор так і не побачив.

Віталій Черняхівський, координатор громадської організації:

- Все это стоит абсолютно противозаконно. По большому счету, нужно приезжать и начинать с демонтажа киосков, убрать ларьки, павильоны. Убрать палатки. А за каждой палаткой, глядишь - и какой-то депутат Киеврады.

Коли до Гідропарку навідалися журналісти "Свідка" - там повним ходом розчищали набережну від кав'ярень і шашличних. Зі слів урядників, відтепер на цій території самочинних захоплень не буде.

Георгій Мепарішвілі, заступник Гендиректора КП Плесо:

- Сегодня схема размещения временных сооружений такая. Первое - заключается с нами договор, далее - согласование в архитектуре. После архитектуры согласование идет в санстанции. Потом МАФ имеет жить, и находится на этой территории.

За інформацією столичних правозахисників, сьогодні сто сімдесят шість гектарів земельних угідь Гідропарку ділять між собою КП "Гідропарк", "Плесо", "Київзеленбуд", адміністрація Дніпровського району і приватні структури. Останнім, починаючи з 2001 року, надали 14 га землі. За неофіційною інформацією, більшістю з них володіє відома у столиці жінка - депутатка Київради.

Віталій Черняхівський, координатор громадської організації:

- Это парк, и если даже проголосовано решение в Киевраде, оно от этого более законным не становится. А депутат - это чиновник. Он был на эту должность делегирован населением. Но не для того, чтобы эта очаровательная женщина отводила себе лично участки под застройку развлекательных и питательных заведений.

Сьогодні ситуацію навколо незаконних забудов у Гідропарку вивчають столичні правоохоронці. Вже порушено кілька кримінальних справ, утім, коментувати деталі слідства міліція поки не поспішає.