Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2011, 16:25 Суспільство
Луцькі дружинники перевірили, чи продають дітям алкоголь і тютюн
Луцькі дружинники перевірили, чи продають дітям алкоголь і тютюн

Луцькі школярі без проблем можуть придбати на вулицях як цигарки, так і алкоголь. Це засвідчив рейд торговельними закладами міста. Із двох десятків кіосків і крамниць, що їх відвідали контролери, тютюнових виробів і пива підліткам не продали лише у трьох.

Бути "під мухою", та ще й з цигаркою в роті в Луцьку запросто може що другий неповнолітній. Це довели троє хлопчаків, котрі погодилися на експеримент. Із документами, що засвідчують особи та вік, 16-річні школярі подалися до першого тютюнового кіоску.

Дружинник:

- Відкривайте двері, а ти йди сюди. Давай документ, який засвідчує особу. 1994 рік. Ви навіть не запитали паспорта. А чому не запитали?

- В нього просто голос такий, і ріст великий…

- Ріст менший трошки як у мене, відкривайте двері будь-ласка.

Співробітники муніципальної дружини упродовж п'яти хвилин пояснюють продавчині, що вона порушила закон. Цитують відповідну статтю адмінкодексу.

Дружинник:

- Торгівля пивом, крім безалкогольного, тютюновими виробами особі, яка не досягла 18-річного віку, забороняється. Стаття 156. ч.2. Протокол і на адмінкомісію.

Та пані не здається.

Людмила, продавчиня:

- Геть як ви купували, чесно. Ну, не побачила, їй Богу! Навіть ще йому пояснила, що сигарети подорожчали.

- А цілі наших рейдів і спрямовані, щоби продавці навчилися бачити, де діти, а де дорослі. Дітям не можна продавати, дорослим - можна.

Спіймалися продавчині й у інших рундуках міста. Спершу продали дітворі тютюнові вироби, а потім узялися виправдовуватися.

Валентина, продавчиня:

- Розумієте, скільки років я вже працюю - більше 10-ти, але в мене була впевненість, що йому є 18. Я більш, ніж впевнена була.

Що клієнта не розгледіти до пуття, кажуть міліціянти, - справді клопіт для продавчинь. Утім, вони мають вимагати в покупців документи.

Олександр Гіль, в.о. керівника відділу УМВС України у Волинській області:

- Ми побачили, що продавці не дотримуються закону. Легко можуть продати неповнолітнім як алкогольні напої, так і цигарки. До речі, штрафи, передбачені в цьому випадку, сягають від 510 грн. до 1700 грн. думаю, ті працівники, які отримали ці штрафи, досить серйозно задумаються: запитувати документи у молоді чи ні.

За період рейду оштрафували десятьох продавців. Після сплати торгівців обов'язково попередять, що за кілька повторних порушень закону їх позбавлять ліцензій на торгівлю.