Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2011, 13:58 Суспільство
Українські правоохоронці посилили антитерористичний контроль
Українські правоохоронці посилили антитерористичний контроль

Вибух у мінській підземці сколихнув і українських правоохоронців. Вони взялися перевіряти вміст великих валіз у підозрілих осіб. У якому режимі працюють міліціянти в Києві?

Борис Сачалко, кореспондент:

- Наслідки вибуху у мінському метрополітені відчутні і в Україні. У столичній підземці великі валізи ретельно перевірятимуть.

Наталя Керницька помічник керівника ЛУ міліції метрополітену м. Києва:

- В метрополітені посилений режим роботи, надані додатково військовослужбовці, також перевіряються нашими працівниками на станції особи підозрілі, виявляють предмети підозрілі.

На кожній станції працюють не один-двоє патрульних, а, щонайменше, п'ятеро. Підозрілий предмет виявили в цього хлопця.

Правоохоронець з перехожим:

- Можно ваши документы?

- Это на основании теракта в Минске?

- Да, вот там такое случилось, и вы с такой сумочкой.

Хлопець перевіркою незадоволений, але почуття гумору не втрачає

Перехожий:

- А що у вас в сумці? Не бомба?

- Бомба...

Жартівника відводять у міліційну кімнату і з'ясовують: у сумці - піца. Кого перевірити, а кого пропустити - на цій станції вирішує Юрій.

Юрій Сач, старший інспектор відділу ЛУ міліції в метрополітені м. Києва:

- Звертаємо увагу на молодих людей більш, щоб вони могли щось перевозити таке небезпечне. Найчастіше звертаємо увагу на людей з валізами, з великим пакетами, ми доставляємо їх в кімнату міліції для встановлення, що містить.

Антитерористичні заходи посилено на всіх об'єктах транспорту та в місцях масового скупчення людей, повідомили у Службі безпеки України. Натомість в МЗС зітхають: запобігти теракту надскладно.

Олег Волошин, керівник департаменту МЗС України:

- Це злочин, який показує, що найбільш далекі в традиційному сприйнятті точки терористичної загрози країни не застраховані від терору, і це зайвий раз говорить про те, що і в Україні потрібно зайвий раз подивитися на проблематику терористичної загрози.

Та вже за хвилину в МЗС дипломатично заявляють: повторення мінського сценарію в Києві малоймовірне. Політика нашої держави інша.

Олег Волошин, керівник департаменту МЗС України:

- Головний і ключовий наш внесок в цю справу - це забезпечення миролюбної і дружньої щодо всіх кран світу зовнішньої політики. Ми виходимо до того, що на сьогодні жодних серйозних терористичних загроз немає.

Посилений контроль у столичній підземці триватиме, щонайменше, кілька тижнів. До перевірок міліціянти просять пасажирів ставитися лояльно. Натомість до охочих до екстремальних жартів, як, приміром, псевдомінування, міліціянти будуть особливо жорсткими. За жарт із вибухівкою погрожують ув'язненням.