Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 квітня 2011, 13:11 Суспільство
В Україні хочуть заборонити куріння за кермом
В Україні хочуть заборонити куріння за кермом

Сідаєш за кермо - викинь цигарку. Народні депутати вирішили зробити як у деяких європейських країнах - заборонити водіям курити у транспорті. Інакше - плати штраф. Чи стане це реальністю в Україні?

Сергій - курець затятий. Бігає палити цигарку щогодини. А от за кермом цей процес його не вабить. Зробити кілька затяжок може, хіба що, в заторі.

Сергій, водій:

- Пробовал просто пару раз курить на ходу. Ну, тогда нет удовольствия ни от курения, ни от вождения.

Така точка зору може зекономити чоловікові купу грошей. Адже народні депутати планують заборонити куріння для водіїв. Нині таке табу розповсюджується лише на перевізників.

Світлана Добровольська, керівник відділу УДАІ у Львівській області:

- Водіям громадського транспорту категорично заборонено палити за кермом, слухати музику, спілкуватися з пасажирами, тому що це відволікає.

Аби підпалити цигарку, очі водія відволікаються секунди на півтори. А це - метрів п'ятнадцять пересування наосліп на швидкості п'ятдесят кілометрів за годину. А водієві ж від сигарети може стати зле. Зокрема, від монооксиду вуглецю, що виділяється під час куріння. Газ цей провокує нудоту, запаморочення та навіть смерть - лякають перспективами депутати. Лікарі ж заспокоюють: від однієї цигарки такого не станеться.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- После выкуренной сигареты, ну, не такое большое количество монооксида углерода поступает в организм, чтобы вызвать такую симптоматику.

Монооксид вуглецю, відомий у народі як чадний газ, убити людину може, хіба що, у великих дозах. Приміром, під час пожежі. Тютюн же занапащає повільніше.

Марина Крапивнер, лікар-терапевт:

- Оббивка салона накапливает ряд вредных веществ, потом они выделяются, и мы вдыхаем повторно.

Розслаблятися не варто. Бо цигарки - то ще й причина займань в автівках.

Олександр Хорунжий, в. о. керівника відділу ГУ МНС у м. Києві:

- Під час зливо-переливо-паливно-мастильних матеріалів, або ж в наслідок того, що недопалок залетів під сидіння, були з тих причин пожежі, але хочу сказати, що вони поодинокі, не масові ці випадки.

Тож рятувальники радять бути пильними. Життя тліючий недопалок на задньому сидінні не забере, а ось майно може зіпсувати. Це ще одна причина для заборони кермувальникам курити. В деяких європейських країнах таке табу вже діє. В Греції, приміром, за його порушення штрафують на півтори тисячі євро, в Британії - на всі п'ять. Хоча фахівці міжнародної організації з безпеки дорожнього руху твердять: є і більші небезпеки.

Кетрин Елсинґ, менеджер Глобального партнерства з безпеки дорожнього руху:

- В кожній країні своє законодавство, проте зазвичай країни звертають увагу на такі фактори ризику - швидкість, не вживання алкоголю, використання дитячих стримувальних пристроїв та ременів безпеки.

Коли і як каратимуть українських водіїв за тютюновживання - ще невідомо. Хоча існування в Україні закону не означає, що його виконуватимуть. Ось, приміром, нині вже заборонено курити в громадських місцях. Та на транспортних зупинках без остраху курять навіть підлітки.