Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 квітня 2011, 16:10 Суспільство
В Україні почав діяти закон, що дозволяє відбирати майно у неплатника штрафів
В Україні почав діяти закон, що дозволяє відбирати майно у неплатника штрафів

Терміново сплачуйте штрафи: в Україні почав діяти закон про виконавче провадження. Згідно з ним, борг мають право погашати з продажу майна, що належить неплатникові. Які прийоми застосовуватимуть до боржників державні виконавці - дізнавався Борис Сачалко.

Українські парламентарі ускладнили життя затятим неплатникам штрафів за порушення правил дорожнього руху.

Ігор, водій:

- А ви знаєте, за несплачений штраф зараз прийняли закон, і можуть описувати ваше майно, а потім за рахунок нього погашати ваш штраф. Позитивна ініціатива?

- Надо какой то другой закон придумывать.

Так радить депутатам пан Ігор.

Ігор, водій:

- А якщо прийдуть до вас так описувати - що ви будете робити?

- Двери не открою.

Володимир, водій:

- Это уголовная ответственность.

Так каже Володимир. Проте, він і сам проти.

Володимир, водій:

- Да потому что у нас везде перегибы, вот и все.

Це все через новий закон про виконавче провадження. Тепер зволікати зі сплатою штрафу не вдасться. З часом нараховують пеню, і зрештою неплатника змусять сплатити втричі більшу суму.

Олексій Соломко, перший заступник керівника департаменту державної виконавчої служби:

- Державний виконавець в першу чергу перевіряє фінансовий стан боржника, і в залежності від суми стягнення він намагається стягнути з зарплати.

Це коли сума боргу не перевищує трьох тисяч гривень. Коли більша - тоді державний виконавець із рішенням суду приходить до квартири штрафника й починає описувати майно. Згодом його продадуть. Якщо після такої операції грошей на сплату не вистачить - на аукціон можуть виставити машину господаря. На квартиру зазіхнуть, коли сума боргу перевищує 10 тисяч гривень. Найбільший клопіт оштрафованим без майна. Їм погрожуватимуть кримінальною відповідальністю.

Олексій Соломко, перший заступник керівника департаменту державної виконавчої служби:

- Квартира зареєстрована не на особі, а на її матері, машини немає, не працює, особистих речей, ну, окрім одягу - немає. І, фактично, вона є без відповідальною. Мільйонні борги на таких висіли. То на сьогодні це вже кримінальна відповідальність.

Речі збуватимуть у таких крамницях. Це - так звана комісіонка. Приносять сюди все, що можна продати. Проте, поки державні виконавці описаного майна сюди не здавали. Чи здаватимуть - тут не знають. Ініціативу сприймають на "ура", проте попереджають: далеко не всі вилучені речі можна продати.

Галина Козлова, власниця комісійної крамниці:

- Если касается одежды, она должна быть современной, не поношенной. Если это посуда или техника, не имеет разницы возраст. Имеет ценность функциональность. Если идет большой износ, если вещь с этикетками, но они советского союза еще, этого ж никто не купит.

Це нормальна європейська практика, кажуть експерти. У цивілізованих країнах не сплачувати штраф бояться. Бо тоді державні органи стягують із неплатника втридорога. Нема грошей - не аргумент. Не слід було порушувати.

Михайло Берлін, керівник асоціації безпеки дорожнього руху:

- Государство выстраивает такую систему, когда ты неотвратимо должен заплатить штраф. Должен - очень жестко там выстраивают, потому что ты принял сам это решение, а дальше - государство должно отобрать.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Як працюватиме нова система примусового стягнення коштів в Україні - нині про те залишається лише здогадуватись. На сьогодні жодного штрафу за новою схемою ще не стягнули. Проте, державні виконавці радять водіям не розслаблятися і звикати до тієї думки: порушив - значить плати.