Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 березня 2011, 14:39 Суспільство
Мін'юст затвердив перелік безкоштовних ритуальних послуг
Мін'юст затвердив перелік безкоштовних ритуальних послуг

Жити дорого, помирати ще дорожче. Ціни на ритуальні послуги в Києві б'ють усі рекорди. Гроші беруть навіть за те, що за законом є безкоштовним. Ситуація зацікавила київську адміністрацію. Там усю вину складають на приватні агентства.

Для сім'ї Антипенків це кладовище стало родинним. Востаннє близьку людину поховали тут минулої весни. Звернулися до приватного ритуального бюро і зробили висновок.

Постраждала:

- І жить дорого, і вмирать дорого.

А через рік взялися ставити пам'ятника. Навчені гіркою практикою вирішили не звертатися до того самого агентства, а зробили все через комунальне - так дешевше. І тут виникли проблеми.

Постраждала:

- А тут чинили препятствия, не розрешали ставити пам’ятник, сказали, що тільки в них треба заказувать, не пропускали з пам’ятником на територію. Охорона не пускала, охорона. Казали, щоб купити у них, або щоб платно завезти ще гроші требували.

Щоб внести пам'ятника, заплатили охоронцеві цвинтаря 200 гривень. Щоб пустили задарма, могильну плиту потрібно було купувати отут. Цей кіоск - навпроти входу до кладовища. Продавці скидаються на дурників і вдають, що нічого не знають.

Продавець:

- Нет, ничего не знаю...

- А що ж ви продаєте?

- Ну...

- Тобто ви не продавець?

- Ні…

- Клієнт, чи хто?

- Да не, я просто так пришел постоять.

Зацікавилися приватниками в київській адміністрації. Тут переконують: за останній рік скарг на них побільшало.

Борис Фролов, керівник управління ритуальних послуг КМДА:

- Київська міська судово-медична експертиза - это там, где порядок - там четкие цены. А посмотрите частные фирмы. Там процент на 40 превышает. Это только официальная часть.

А ще часто беруть гроші за те, що є безоплатним. Приміром, за перевезення тіла в морг вимагають до двох тисяч гривень, за підготовку до поховання - ще тисячу.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- Якщо хоче купити вінки, пам’ятники - це вона може робити де захоче по тій ціні, яка її влаштовує, але питання стосовно захоронення стосовно копки могил - це є функції комунального кладовища. І якщо копка могили коштує воно коштує 271 гривень, фірма не має за це права брати 2 тисячі.

Щоб врегулювати питання, адміністрація звернулася по допомогу до Мін'юсту. Той уже затвердив перелік обов'язково безкоштовних послуг. Гроші заборонять брати за перевезення тіла до моргу, підготовку до поховання, а також за оформлення всіх документів, що засвідчують смерть.

На платні послуги запровадять чіткі тарифи.

Олександр Мазурчак, перший заступник голови КМДА:

- Не буде стояти питання, щоб з цього ринку забрати комерційні структури. Їх більше 40, і у багатьох - це нормальні і якісні послуги. Мова йде про упорядкування цього списку. Всі, хто будуть працювати в рамках законодавства, ми о них претензій не матимем.