Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 березня 2011, 16:31 Суспільство
У Києві проходить місячник пожежного інспектування гуртожитків
У Києві проходить місячник пожежного інспектування гуртожитків

Місячник інспектування гуртожитків на протипожежну безпеку триває в Києві. Чи захищені оселі від вогню - перевіряла разом із рятувальниками й Марина Борисполець.

Лише кілька кроків гуртожитком - і одразу ж порушення. Вогнегасники тут не тільки під замком, і в разі пожежі не дістанеш, так ще й термін використання збіг.

Костянтин Осінній, головний державний інспектор Шевченківського РУ МНС у м. Києві:

- Ну, в принципі, ми тут дивимся, що по термінам уже прострочені. Необхідно провести технічний огляд тут ще в 2001 році, майже вже дев'ять років вогнегасники знаходяться невідомо в якому, працездатному чи не працездатному стані.

Далі йдемо коридором, аби дістатися запасного виходу. Для цього доводиться протиснутися крізь справжні нетрі шаф, коробок й купи інших речей.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Через такий запасний вихід навряд чи вдасться комусь врятуватися, перші двері ще відчинити можна,  а от наступні взагалі заблоковані.

Далі знову захаращеними коридорами перевіряємо електромережу.

Костянтин Осінній, головний державний інспектор Шевченківського РУ МНС у м. Києві:

- Осьо також можна звернуть увагу на електро, в якому стані знаходиться електрика, а це - пожежний кран. В принципі, тут повинен буть пожежний кран, ми бачимо, що тут уже паутина. Тут уже нога или рука людини не була декілька років. Ну рік - це точно.

Врешті, чужих у гуртожитку помічає директор. Чоловік виправдовується, і радий був би щось змінити, але грошей катма.

Михайло Тарасов, директор гуртожитку:

- Фінансування є якесь?

- Какое! Если я 6 месяцев зарплату не получаю.

У гуртожитку, розповідає директор, мешкає майже сотня родин - тут зникає все, що не так покладеш. Речі доводиться ховати, тому й вогнегасники під замком, а пожежні рукава - у скрині.

Михайло Тарасов, директор гуртожитку:

- А что, вы говорите, воруют у вас?

- Все. Вот, были у меня в ящиках пожарных эти...

- Шланги?

- Да, шланги. Ворують.

- Ви хотіли сказать, рукава?

- Да, рукава. Они у меня внизу.

Та на інспектора жалісливі історії не діють. Виписує максимального штрафа. Аж 102 гривні.

Костянтин Осінній, головний державний інспектор Шевченківського РУ МНС у м. Києві:

- Але у нас законодавством заходи реагування по адмінкодексу не такі значні, це також впливає, можливо. Якби були значніші штрафи, тобі, адміністративна відповідальність, то якось би керівництво відносилося, а якщо від 34 до 102 гривень, ми маємо право, ну, це смішні адмінстягнення.

Схожа ситуація в більшості столичних гуртожитків. Кардинально змінити її пожежники не в змозі, адже стогривневі штрафи навряд чи когось лякають. Тож можна тільки сподіватися, що до займання в таких місцях не дійде. Адже у людей залишається замало шансів врятуватися.