Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 березня 2011, 17:48 Суспільство
Приблизно половина суїцидів відбувається під впливом "психологічних кілерів"
Приблизно половина суїцидів відбувається під впливом "психологічних кілерів"

Іноді, втрапивши в халепу, людині не вдається подолати гострий напад розпачу. Дедалі частіше в Україні такі ситуації закінчуються самогубством - про це свідчить сувора статистика. Серед основних причин, що змушують людей накладати на себе руки, фахівці називають доведення до суїциду. Як не потрапити на приціл психологічних кілерів - порадить Андрій Герко.

Взяла кредит, потрапила в автокатастрофу, дивом вижила. А вже за кілька місяців до покаліченої позичальниці завітали колектори.

Микола Жабка, син померлої:

- Кремезні чоловіки говорили в грубій формі. Вони сказали: "Якщо продам квартиру, цих грошей не вистачить, щоб погасити борг". Я просив про відстрочку, вони сказали, що все вирішить суд.

Після одного з таких візитів жінка порізала собі вени. Врятувати її не змогли.

Злочин проти життя особи, який полягає в такій дії винного, що спричиняє самогубство або замах на самогубство. Карається позбавленням волі на термін від 5 до 10 років. Кримінальний Кодекс України, стаття 120-та.

Статистика ООН свідчить: за кількістю суїцидів Україна на одному з провідних місць у світі - на 100 тис. наших співгромадян припадає 22 самогубства. Психологи впевнені: половину жертв до останньої межі хтось довів.

Сергій Мартиненко, брат померлого:

- Тут перекладина отак була проведена, тут стовпчик. І на перекладині почепився на шпагату. І на цьому місці лежав.

А це вже Сумщина. Тут рахунки з життям звів п'ятнадцятирічний Юрко. Після розмови зі своїм класним керівником школяр повісився за хатою.

Сергій Мартиненко, брат загиблого:

- "Уроди, дебіли," - діти. Начинається урок і закінчується: "Уроди, дебіли"! З молотком бігає за учнями. Вообще, сказать можно, що це не учитель.

Зібрати достатньо доказів, що підлітка довели до самогубства, так і не вдалося.

Юрій Ірхін, психолог:

- Для того, чтобы уберечь себя от самоубийства, нужно четко взвесить, что на данный момент для вас важнее: жить или не жить. В любом случае жить лучше, чем не жить. Бороться до последнего. Такой алгоритм должен работать постоянно. ион позволит уберечь человека от шальной мысли.

Юристи радять: якщо відчуваєте, що хтось навмисно підштовхує вас або ваших рідних до крайньої межі, спробуйте це в будь-який спосіб зафіксувати і негайно до міліції.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Достаточно СМС-сообщения, электронного письма. Письма простые, видеозапись, аудиозапись. Если человек постоянно записывает другое лицо, которое в отношении его предъявляет какие-то претензии, шантаж, угроза, унижает его честь и достоинство, хотя бы 2-3 раз достаточно.

А найголовніше - не залишайтеся наодинці зі своїми проблемами. Коли поряд буде хоча б одна близька людина, зжити вас зі світу нікому не вдасться.