Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 березня 2011, 14:37 Суспільство
Генпрокуратура засумнівалася у законності використання даішниками "Трукаму"
Генпрокуратура засумнівалася у законності використання даішниками "Трукаму"

Законно чи незаконно штрафують водіїв українські автоінспектори? Цим питанням переймається генпрокуратура. В неї виникли претензії щодо використання ДАІвцями радарних приладів "Трукам" і "Арена".

Інспектор ДАІ:

- І ось остаточна фотографія виходить. Чітко вказано автомобіль, номерні знаки видно.

Американське диво техніки "Трукам" з’явилося в Україні наприкінці грудня. Інспектори були в захваті від новинки.

Інспектор ДАІ:

- Ось вам видно: 3 автомобілі, самий крайній на ньому - стоїть міточка, з якою швидкістю, що саме оцей автомобіль на відстані 224 метри, зафіксована швидкість.

За допомоги лазерного променя прилад виділяє порушника в загальному потоці автівок за тисячу двісті метрів, фотографує та знімає на відео. Жоден з наявних нині антирадарів не здатен визначити місце його перебування. Єдиний мінус "Трукаму" - у складних погодних умовах він безсилий. У Генпрокуратурі знайшли ще одну суттєву ваду. Виявляється, ДАЇ використовує "Трукам" та радарний комплекс "Арена" з порушенням закону - без експертної оцінки та сертифікату відповідності.

Водій-порушник:

- А я и не спорю, я и не спорю.

Цей водій не сперечався, але знайшлося чимало невдоволених. Вони і звернулися до Генпрокуратури. Та відреагувала і заборонила автопатрулям використовувати прилади без необхідних документів. Від коментарів "Свідкові" відмовилися і в Генпрокуратурі, і в ДАІ. Ситуацію прояснив міністр - Анатолій Могильов.

Анатолій Могильов, міністр внутрішніх справ України:

- Все "Трукамы", которые использовались у нас в стране, до сегодня использовались только в ручном режиме. Инспектор фиксировал автомобиль, останавливал, и предъявлял претензии, поэтому все выявленные нарушения с помощью "Трукама" до сегодня - они абсолютно законны, потому что "Трукам" имеет сертификат об использовании его в ручном режиме. Прокуратура предъявила претензии, что если его будут использовать в автоматическом режиме, необходимо его сертифицировать.

Міністр повідомив: вони вже звернулися до виробників "Трукаму" та "Арени" задля отримання всіх необхідних документів. Тож незабаром ці прилади працюватимуть в Україні автоматично. Отже на любителів поганяти чекає сюрприз: "листи щастя" можуть повернутися.