Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 березня 2011, 16:09 Суспільство
У чорнобильській зоні відчуження правоохоронці зловили трьох журналістів
У чорнобильській зоні відчуження правоохоронці зловили трьох журналістів

Надзвичайні події на японській атомній електростанції надихають екстремалів на відвідини української зони радіаційної катастрофи. Трьох журналістів, один із яких - іноземець, упіймала міліція в чорнобильській зоні відчуження. Потрапили туди фотокореспонденти незаконно. Кожному з порушників присудили штраф. Міліція ж застерігає: самовільно відвідувати покинуті території не можна. Насамперед, це небезпечно для самих туристів.

Майже три тисячі квадратних кілометрів - територія, на яку люди не мають права навіть ступити без дозволу. Утім, заборонений плід - солодкий. Тож і не вщухає потік охочих навідати зону відчуження. Мета у всіх різна - хто погуляти прагне мертвими місцями, хто підзаробити, а хто влаштувати провокацію.

Олександр Наумов, ліквідатор аварії на ЧАЕС:

- Ну, больше всего мне интересно, когда наши коллеги журналисты находят местных жителей из зоны, рядом с зоной, проходят зону, снимают сюжет: ложат пустую картонную коробку, и пишут: "мина". Пройдет 15 минут - и станция взорвётся. Ну, если честные прошли в зону, пытаетесь взорвать станцию. Почему не подошли к станции, к ограждению, не положили там коробку? Это не честный подход к осветлению проблемы.

Спритників, які лізуть до зони через дірки в огорожі, щороку тисячі. За такі вибрики нелегалам загрожує лише штраф. А от якщо винесуть якийсь радіоактивний сувенір, можуть потрапити за ґрати.

Юрій Спаський, заступник керівника міліції ГУ МВС України в Київській області:

- Тільки за два місяці цього року виявлено 196 адміністративних порушень. В основном, ці адміністративні порушення, 158 - це порушення вимог радіаційної безпеки. Тобто, ми говоримо про те, що люди незаконно перетинають установлений режимний кордон зони відчуження.

Така легковажність може дорого коштувати, кажуть у міліції, адже зона відчуження - не місце для романтичних прогулянок.

Олександр Наумов, ліквідатор аварії на ЧАЕС:

- Люди забывают, что это реликтовое место, где развелось огромное количество волков, как говорят зоологи, еще каких-то чуть ли ни красных волков, которые смешались с собаками. Появились рыси.

З настанням весни кількість мігрантів до зони відчуження різко зростає. Тож уже на початку квітня там починається посилений режим патрулювання. Міліція закликає всіх охочих потрапити до Чорнобиля звертатися з заявами в адміністрацію і в жодному разі не йти через кордон самовільно.