Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 березня 2011, 11:39 Суспільство
В Україні права жінок дотримуються лише на папері
В Україні права жінок дотримуються лише на папері

Гірше в Україні із гендерною рівністю. На папері прекрасна стать може все, а ось на практиці жінок дискримінують. Приміром, зарплатні призначають менші, або ж на керівні посади не беруть.

Валентина Матвіївна все життя поклала на боротьбу за права жінок. Згадує, як ще за радянських часів дам у суворі межі ставили.

Валентина Бондаровська, експерт із гендерних питань:

- Депутаткою повинна бути комсомолка, яка працює за станком, чи вчителька, якій 30 років, заміжня, 2 дітей, це такі норми у КПРС були.

Нині каже, мало що змінилося. Важливий тепер не тільки соціальний статус, проте й зовнішність. Вона, звісно ж, має бути модельною. Іншої чоловік не помітить.

Валентина Бондаровська, експерт із гендерних питань:

- Вони в жінці людину не бачать, вони бачать красивий ескорт для розваг, бачать красиву вітрину для свого бізнесу і життя.

Українських наречених вже і як приз розігрують. В Новій Зеландії провели конкурс для неодружених. Переміг у ньому винороб Ґреґ. Йому оплатять подорож до України на дванадцять днів. І знайомитимуть його з дамами, які надали для цього свої анкети в агенцію.

Катерина Левченко, президент міжнародного жіночого правозахисного центру:

- Те, що серед більш ніж 200 країн світу була обрана саме Україна, і позиціювання нашої держави як секс туризму, і в середині і зовні, воно є абсолютно негативним.

Не краща ситуація і всередині країни. Відведена дівчатам тут другорядна роль, зітхають фахівці. Ось хоча б деякі факти та цифри. Жінки працюють на кілька годин більше, а заробляють менше за чоловіків. В середньому на тридцять відсотків. При цьому дам на керівних посадах майже немає, дев'яносто два відсотки - дужа стать. Перемагають кількістю жінки хіба що в неповних сім'ях. Нині з десяти таких родин у дев'яти дітей виховує тільки мама. І найближчим часом ситуація не поліпшиться.

Олена Бондаренко, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та гендерної політики:

- Ліквідовано міністерство сім'ї, молоді і спорту, питання молоді і спорту - передані в Міносвіти, пану Табачнику, питання сім'ї - не передано нікому взагалі, і питання рівних можливостей так само.

Тобто гендерною рівністю нині жодне відомство не опікується. Та й чи будуть? - невідомо. Тож поки жінкам вихід один - дорогу в життя пробивати самим.