Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2011, 15:21 Суспільство
Якість молочної продукції в Україні залишає бажати кращого
Якість молочної продукції в Україні залишає бажати кращого

Україна, як і весь світ, відзначає день захисту прав споживачів. А захищені співвітчизники не дуже. Ось приміром, молочна продукція, яку продають і в супермаркетах, і на базарах, якості сумнівної.

Ось воно - королівство неякісної продукції. Головує нині - молочне. Його якість до дня захисту прав споживачів Укрметртестстандарт перевірив додатково.

Володимир Семенович, керівник центру випробувань продукції Укреметртестстандарту:

- Таких перевірок не знав жоден продукт.

Бо дуже популярна та провізія. Молочна продукція корисна: містить жири, кальцій, фосфор, білки та вітаміни. Тож є в раціоні і дорослих і малих.

"Пейте, дети, молоко - будете здоровы!" - до заклику цього тепер треба ставитися з острахом. Якість корівного нині сумнівна.

Володимир Семенович, керівник центру випробувань продукції Укреметртестстандарту:

- Ми купили 17 зразків масла вершкового, у всіх 17 зразках, що становить 100 відсотків, ми виявили невідповідність нормативним документам та чинного законодавства.

Масло виготовляють, головно, з рослинного жиру, а не як треба - з молочного. Таке ж із твердим сиром, морозивом, сметаною. Не гребують додати в цю продукцію барвники й консерванти. А ось і інформація охочим до солоденького - згущеного молока. Знайте, назва зі складом у більшості випадків не збігається.

Михайло Мухаровський, генеральний директор Укрметртестстандарту

- Это красители, пальмовое масло, кокосовое масло, сахар - и получаем сгущенное молоко.

Та навіть і це не найстрашніше. Знаходять фахівці в молочній продукції інгредієнти, що загрожують життю людини. У тому таки згущеному молоці виявили двоокис титану, сорбінову та бензойну кислоти. Інші продукти - інші сюрпризи.

Олеся Федько, інженер бактеріологічної лабораторії Укреметртестстандарту:

- Ось є кишкова палчика у маслі солодко вершковому.

Ця патогенна бактерія в молочному почувається комфортно. І потрапляє в нього легко.

Олеся Федько, інженер бактеріологічної лабораторії Укреметртестстандарту:

- Неякісна сировина - ну, молоко, наприклад; порушення технологічного режиму - тобто, порушений режим на виробництві, брудно на виробництві, погіршення санітарного стану, низька санітарна культура у персоналу.

Дотримуватися цих вимог виробників зобов'язує закон про безпеку та якість харчових продуктів. Утім пані Олеся знизує плечима - нема цього.

Олеся Федько, інженер бактеріологічної лабораторії Укреметртестстандарту:

- Із молочною продукцією в Україні важко.

А невдовзі контрольні органи зможуть перевіряти продукцію лише на безпечність. Якість - на сумлінні самих виробників.

Людмила Кузьменко, керівник центру Держнагляду Укреметртестстандарту:

- Нам нав'язують таку норму, що ринковий нагляд повинен здійснюватись за безпечністю продукції. Якщо продукція безпечна, вона має право знаходитись на ринку.

Своє невдоволення споживач може, як і нині, обстояти самостійно. Тобто, ласкаво просимо до суду.