Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 березня 2011, 14:16 Суспільство
Рада розгляне законопроект про повернення смертної кари
Рада розгляне законопроект про повернення смертної кари

Cмертну кару хочуть повернути депутати. Відповідний законопроект зареєстрували у Верховній раді. Думки з цього приводу розділилися. Автори вважають: найвища міра покарання поліпшить криміногенну ситуацію у країні. Інші кажуть: Україна втратить європейське обличчя.

Засуджений:

- Была небольшая группировка. Да, я занимался мелкими разбоями, но то, что меня обвинили в завладении оружием и в убийстве - это я отрицаю.

Попри очевидні докази, цей чоловік заперечує, що впродовж чотирьох років вбивав людей. 2007-го його покарали довічним ув'язненням. А от якби суд відбувся до 29 грудня 1999-го, вбивцю могли стратити. Однак саме тоді конституційний суд визнав: смертна кара суперечить основному законові держави.

Тетяна Яблонська, правозахисниця:

- Однією з умов вступу до ради Європи - це була умова скасування смертної кари.

А дарма, вирішили комуністи.

Петро Симоненко, народний депутат України:

- За роки незалежності було скоєно понад 70 тисяч замахів і умисних вбивств у нас в Україні.

А могло бути менше, вважає головний ініціатор повернення смертної кари. Депутат впевнений: нинішні покарання не лякають потенційних злочинців. Це не перша спроба комуністів поновити вищу міру. Раніше їхнього законопроекту не підтримали. Тоді автори пропонували страчувати за втягнення у проституцію, торгівлю людьми та наркодилерство. Нині хочуть позбавляти життя лише за вбивство з обтяжливими обставинами. Попри це противників законопроекту не поменшало. Правознавці заявляють про імовірність помилок, унаслідок яких на той світ можуть відправити невинну людину.

Тетяна Яблонська, правозахисниця:

- Може бути судова помилка, але це вартість життя. Ми знаємо, що після затримання Чекатило вже було страчено одну людину за вбивства, які вчинив він.

Петро Симоненко, народний депутат України:

- Введемо суд присяжних. На мою думку, це один із тих запобіжних заходів, які дадуть можливість об’єктивно розглядати. По-друге, не виконувати вирок на протязі півроку. Також може бути колегія судей.

На думку фахівців, смертну кару не поновлять з кількох причин. По-перше, це не панацея. По друге, такого кроку не зрозуміють у Європі.

Олександр Костенко, кримінолог:

- Я вважаю сьогодні ніяка смертна кара від цієї злочинності не врятує.

Володимир Яворський, виконавчий директор української гельсинської спілки:

- Для того, щоби ратифікувати смертну кару, потрібно змінити конституцію в восьми положеннях. Потрібно денонсувати три договори. Хоча самі конвенції містять заборону про денонсацію. Наслідком таких дій Україну автоматично виключать з ради Європи, і очікує серйозний конфлікт в ООН.

Нині у світі за злочини страчують у п'ятдесяти восьми країнах. Щороку ця цифра зменшується. У Європі лише Білорусь не відмовилася від такого виду покарання.