Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 березня 2011, 12:06 Суспільство
Мешканка Івано-Франківська не може повернути свого сина з Іраку
Мешканка Івано-Франківська не може повернути свого сина з Іраку

Мріяла про щасливе життя, а позбулася рідної дитини. Мешканка Івано-Франківська намагається повернути свого сина, який за документами уже став громадянином іншої країни. За словами жінки, її ошукав власний чоловік, іноземець, за якого вона ще так недавно прагнула вийти заміж.

З іракцем Ізалдином Святослава познайомилася на студентській вечірці. За півроку вирішили побратися. Попри спротив батьків таки зіграли весілля. Коли на світ з'явився Богодар, то була велика радість для всіх. А вже незабаром чоловік розповів Святославі страшну історію: в нього пухлина мозку, то ж треба летіти в Ірак на операцію. На батьківщину Ізалдина поїхала вся його маленька родина. Що було далі - Святослава згадує як страшний сон. Дівчині не дозволяли виходити надвір і відібрали мобільного телефона.

Ганна Дорошенко, мати постраждалої:

- Це було страхіття. Серпень цілий, вересень, жовтень, і аж в листопаді вона передзвонила. З криками "мамо, рятуйте". Я зрозуміла все. Доти я білого світу перед собою не бачила.

Дружині Ізалдин сказав, що йде служити до війська. А сам поїхав до Івано-Франківська - продовжувати навчання. За півроку повернувся, аби відвезти жінку в Україну. Дитина, сказав, залишиться в Іраку.

Святослава Дорошенко, постраждала:

- Коли ми виходили з будинку, я вже дитину вдягла. А він каже: дитина залишається тут. Його батьки просто дитину забрали, двері закрили, і не було куди діватися.

Ізалдин вільно ходить на навчання до університету. Ще кілька місяців - і диплом у руках. А там - шукай вітра в полі. Каже, все, що говорить жінка - неправда. Запевняє: сина поверне тільки якщо дружина передумає розлучатися.

Ізалдин Джаміль, громадянин Іраку:

- Если она дает в развод - дитини не будет. Дитина не будет расти с чужой отец. Откуда она будет обеспечивать дитину? У них ничего нет.

Востаннє свою дитину Святослава бачила наприкінці грудня.

Святослава Дорошенко, постраждала (показує фото):

- Це він на ліжечку лежить. Це він тут пробує повзати.

Тим часом, хлопчик уже громадянин Іраку. За законами мусульманської країни, тепер тільки повнолітнім він зможе вибирати між Україною та Іраком.

Зореслава Кудиба, юрист:

- Реально повернути дитину, якщо буде згода батька. Без згоди батька - малоймовірно. Треба матері самій звернутися в консульство і попросити роз'яснення їй норм сімейного законодавства Іраку, які стосуються її прав на спілкування з дитиною, права на повернення дитини як громадянина України з Іраку. І тільки після цього можна буде говорити, повернуть їй дитину, чи ні.

Святослава звернулася вже до всіх можливих державних установ - МЗС, консульства, Кабміну і навіть до Президента. Поки все намарне. Зі своїм горем вона лишилася наодинці.