Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 березня 2011, 16:10 Суспільство
Старший інспектор Ольга Люта: чи просто бути жінкою в погонах?
Старший інспектор Ольга Люта: чи просто бути жінкою в погонах?

Восьме березня на роботі святкуватиме старший інспектор харківської автоінспекції Ольга Люта. Це єдина жінка, яка керує диспетчерським пунктом ДАІ великого міста Харкова. Їй підпорядковується весь батальйон дорожньо-патрульної служби. Про жінку в погонах - наш наступний сюжет.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова (говорить по рації):

- Внимание личному составу ОДУ! Не перебивайте ОДУ двадцать один в эфире! ОДА двадцать один. ОДА на приеме.

Суворі нотки в милозвучному голосі - то вимушено, зізнається Ольга. Молода приваблива жінка в суто чоловічому колективі, на відповідальній посаді, не має права на помилку або бодай хвилинну слабкість. У неї в підпорядкованні чотириста чоловіків - інспекторів ДАЇ, старших і за віком, і за званням.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова:

- Вначале было нелегко. Как женщина может быть старшим дежурным? Но по истечении какого-то времени, я думаю, что я смогла доказать, что женщины в нашей профессии тоже могут работать. Борьба была, да!

Насправді ж, попри прізвище, вона зовсім не люта, усміхається Ольга.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова:

- Это просто моя фамилия. Я не могу сказать, что я злая. Или как ассоциируют это многие с месяцем - февраль. Вот. Нет, я человек спокойный, добрый.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова (говорить по рації):

- Внимание личному составу ОДЫ! Задействовано по проспекту Гагарина, улица Сумская. Занимаемся зачисткой транспорта.

Ольга розповідає: якось так повелося, що саме на її зміни найчастіше припадають заходи, які вимагають особливої концентрації та уваги. Так, наприклад, жінка керувала патрульною службою, коли в Харкові зустрічалися президенти двох країн - Віктор Янукович та Дмитро Медведєв.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова:

- У нас в ГАИ города ходят немножко разговоры об этом, что многие мероприятия - встреча двух президентов, обеспечение футбольных матчей, также какие-либо другие праздники - или 9 мая, или день города - совпадают на мою смену. И это не год уже. Примерно года 4 это происходит.

Колеги-чоловіки зізнаються: спершу не сприймали Ольгу всерйоз. Мовляв, жінка на такій посаді - те саме, що дама - за кермом. Минуло чотири роки, і думка змінилася кардинально.

Борис Стєпанов, співробітник відділу ДАІ м. Харкова:

- У нас женщина за рулем - это участник дорожного движения. А у нас женщина в форме - это милиционер.

Тепер жінка, якій довго довелося доводити, що вона не гірша за чоловіків, звертається до колег-дорожніх інспекторів. Просить не карати суворо представниць прекрасної статі у переддень їхнього свята.

Ольга Люта, співробітник відділу ДАІ м. Харкова:

- Если женщина бывает в чем-то неправа, сделайте ей снисхождение небольшое.