Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 березня 2011, 15:04 Суспільство
Розслідується смерть київського футболіста Олега Грічака
Розслідується смерть київського футболіста Олега Грічака

Смерть чергового українського спортсмена. 19-го лютого під час гри за молодіжку київського "Арсеналу" помер дев'ятнадцятирічний Олег Гричак. З 2004-го це вже четверта така трагедія серед вітчизняних футболістів.

19-го лютого до Козина на Київщині приїхав клуб "Єдність" із Плисків, для поєдинку з молодіжним складом столичного "Арсеналу". Дев'ятнадцятирічний Олег Гричак - захисник "Єдності" в цьому матчі грав за канонірів. Та на тринадцятій хвилині на полі раптово впав і помер. Ветеран футболу Юрій Дмитрулін припускає кілька причин трагедії.

Юрій Дмитрулін, футболіст:

- Может, связано с нагрузками. Сейчас футбол стал более скоростной, атлетический. Потому что нагрузки больше становятся. Организм пацанов, может, и не выдерживает.

Андрій Федорченко, спортивний лікар:

- Это группа риска, потому что идёт нагрузка на сердце, в первую очередь, и у спортсмена существует такое понятие, как спортивное сердце, и оно отличается от простых людей.

За повідомленнями у пресі, Олег Гричак зацікавив столичний клуб, хоча в Арсеналі це заперечують.

Вадим Рабинович, президент ФК "Арсенал":

- У меня нет списка, что он был у нас на просмотре, такой фамилии не видел. Те, кто на сборы выезжали - тех видел, и там такого нет.

Пізніше на сайті канонірів з'явилася заява, в якій ішлося, що "Арсенал" і "Єдність" під час матчу просто обмінялися гравцями. У Плисках з цього приводу не багатослівні.

Анатолій Гаврильченко, віце-президент ФК "Єдність":

- Мене тягають зараз ПФЛ ФФУ, прокуратура, і так далі, воно мені треба? Чи в мене хвилина часу є? Нема в мене часу, вибачте будь-ласка.

Це не перша раптова смерть українського футболіста. У січні 2004-го не стало грузинского нападника "Арсеналу" Шалви Апхазави. Згідно з твердженнями медиків, у гравця не витримали серце й легені. За місяць по тому під час контрольного матчу помер 17-річний футболіст цієї самої команди Андрій Павицький. Спортсмени гинуть на футбольних полях не тільки в Україні. Уболівальники пам'ятають гучні трагедії. Шотландець Філ Одонел забив вирішального гола, за секунду йому стало зле, а за кілька хвилин спортсмен помер. Така сама доля спіткала й іспанця Антоніо Пуерту.

Фахівці кажуть: це або клубні лікарі забувають про свої обов'язки, або ж самі гравці винні.

Андрій Федорченко, спортивний лікар:

- Бывают нюансы - где-то на что-то не обращают внимания, и даже не прислушиваются к врачу. Говорят, он вам нужен, он будет играть. Может случиться, что сам игрок скрыл свое состояние.

Від чого помер Олег Гричак - покаже розслідування. Ані федерація футболу України, ані професійна ліга цим не переймається. Кажуть, гра була неофіційною. Тож нещасний випадок - компетенція правоохоронців.