Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 березня 2011, 14:13 Суспільство
В Івано-Франківську комунальники зайнялися конфіскацією майна боржників
В Івано-Франківську комунальники зайнялися конфіскацією майна боржників

Близько тридцяти мільйонів гривень заборгували мешканці Івано-Франківська за тепло. Cтомившись надсилати мешканцям попередження, комунальники вирішили позбавляти їх вигод цивілізації.

Господар цієї квартири не платить за тепло вже близько трьох років. Його заборгованість - приблизно вісім тисяч гривень.

Представник комунального підприємства:

- У вас борг 3 роки не проплачується. Десь Ви там частково платите 300 грн., а борг росте. Є судове рішення на стягнення з вас заборгованості. Ми прийшли перевірити ваш майновий стан, чи у вас є майно для погашення даного боргу. Яке майно є, буде вилучено, продано, погашено борг.

У чоловіка вилучають телевізора, DVD-плеєра, музичний центр й мікрохвильову піч. Свої речі хазяїн зможе забрати, якщо за п’ятнадцять днів погасить більшу частину заборгованості.

Час, коли тепловики чекають на масову сплату за опалювальний період - міжсезоння. Утім, і тоді не всі споживачі спроможні знайти гроші.

Андрій Зеленін, боржник:

- Їсти треба на щось, мені заплатили на роботі 2000 за 3 місяці. Я плюнув і розчітався звідти.

Телевізори, комп’ютери, холодильники, навіть автомобілі - усе вилучають. Буває, що люди одразу знаходять гроші і гасять борг, інколи чинять опір виконавцям.

Ярослав Карпинець, керівник відділу з роботи зі споживачами Теплокомуненерго:

- У нас єсть спеціальний відділ, створений по роботі з боржниками, які 2 рази в місяць, як мінімум, відвідували цю адресу. Особа повторювала, що сплатить, однак... не було здійснено. Змушені вже в такому випадку, як крайній захід, вилучати майно.

Із 40 тисяч абонентів на підприємстві виокремили 5 тисяч, борг кожного з яких перевищує півтори тисячі гривень. Дехто винен кілька десятків тисяч.

Ігор Угриновський, заступник директора з розрахунків і реалізації Івано-Франківського Теплокомуненерго:

- Ті, що можуть, і не хочуть - їх є десь 30 %, ті, що не можуть і ніколи не будуть розраховуватися, їх є десь в районі 20%, ну і 50% - це ті боржники, які при певних обставинах будуть розраховуватися за послуги.

Людям, не спроможним розрахуватися, пропонують оформити субсидії або провести реструктуризацію боргу. Попри те, не всі мешканці, в яких вилучили майно, погашають залеглість і забирають свої речі. Частину майна доводиться продавати з аукціону.