Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 березня 2011, 15:58 Суспільство
У Криму для спецслужб вирощують вівчарок із домішкою вовчої крові
У Криму для спецслужб вирощують вівчарок із домішкою вовчої крові

У Криму для використання в міліції і спецслужбах вирощують собак із вкрапленням вовчої крові. Кінологи Симферопольського розплідника "Поліційний контроль" виводять метисів зі звірячою витривалістю, чудовим нюхом і міцним імунітетом.

Історія цих тварин почалася ще за сталінських часів, коли до СРСР завезли німецьких вівчарок. Та вже незабаром з'ясували: собаки непридатні для використання в суворих умовах величезної країни.

Микола Альошин, президент кінологічної спілки поліційних собак:

- По задаче Сталина должна была быть выведена более выносливая, более сильная физически собака. И один из вариантов - это было вкрапление волка в кровь старотипной немецкой овчарки. И получили современную восточно-европейскую овчарку.

Схожою ідеєю скористалися в Криму. 6 років тому там стали розводити вовків. З-поміж вовченят вибирали найбільш підходящих.

Микола Альошин, президент кінологічної спілки поліційних собак:

- На базе этих волчат, их выращивали, именно волчиц скрещивали с восточно-европейскими овчарками охранного разведения и розыскного разведения, и получали 50 на 50 процентов. Самых доверчивых, самых послушных дальше пускали в разведение с овчарками и получали уже волкособов более-менее пригодных, чтобы начать их дрессировать.

Кінологи кажуть: найкраща пропорція для метиса - приблизно 87% генів собаки і 12% вовка. Вовкособ може працювати з ранку до вечора за 40-градусної спеки, тоді як натренований собака вимотується за 2-3 години. Взимку можуть запросто спати на снігу. Щеплення цим тваринам взагалі не роблять, вони майже не вразливі до основних "собачих" інфекцій, легко переносять хвороби. Тренують вовкособів так само, як і вівчарок.

Анатолій, кінолог:

- Мы не делаем различий между волкособами и породами овчарок. Больше имеет значение характер собаки. Собаки - очень эмоциональные существа, и в основном, к ним нужно относиться, как к детям. Волкособы - они очень избирательны к людям. Если они кого-то полюбят, то это уже навсегда.

Нині в розпліднику готуються до появи цуценят. В одній клітці вже близько місяця живуть вовчиця і німецька вівчарка Ральф.

Анжела, кінолог:

- Вместе они хорошо сошлись, так как это стайные животные. И волки, и собаки - они очень быстро находят общий язык.

Селекціонери обіцяють: нове покоління вовкособів уже незабаром допомагатиме міліціянтам. На сьогодні в Криму працює понад 30 розшукових собак і близько 300 охоронних. Кримські вівчарки дуже популярні не лише в автономії, але і далеко за її межами. Служать вони в Одесі, Львові, Дніпропетровську, Харкові і Києві, а близько року тому їх відібрали для роботи в Інтерполі.