Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 лютого 2011, 12:16 Суспільство
У Хмельницькому "швидку" й міліцію можна викликати за допомогою СМС
У Хмельницькому "швидку" й міліцію можна викликати за допомогою СМС

Під час екстрених ситуацій викликати допомогу можна непомітно. Надіслав СМС - і міліція та "швидка" вже їдуть до тебе. Таку новацію запровадила телефонна компанія в Хмельницькому. Найбільше ж користі від такого винаходу людям із вадами слуху чи мовлення.

Стало зле? Потрібна допомога медиків? Ти береш слухавку й телефонуєш до "швидкої". А от глухонімі люди таких елементарних речей зробити не можуть.

Микола Адамчук, голова Хмельницької обласної організації Українського товариства глухих:

- Не чуюча людина - треба викликати "швидку" - попросила сусіда", а як сусіда нема, то кого треба? Або міліцію треба екстрено, то треба перекладача, а людина сама не може.

Раніше такі люди мусили бігти або до сусідів, або до організації товариства глухих, і там просити допомоги. Тепер систему виклику екстрених служб для них спростили. Потрібно лише зареєструватися в українському товаристві глухих.

Віктор Ганчинський, менеджер мобільного оператора:

- До програми може приєднатися будь-яка особа з вадами слуху, але вона має звернутися до українського товариств "Аглухи", тобто там їй все пояснять, видадуть пам’яточок, допоможуть налаштувати телефон.

Працює система просто: людина вносить до свого телефону спеціальний номер, і щойно їй знадобиться допомога, на нього вона може надіслати смс-повідомлення з шаблонним текстом.

Віктор Ганчинський, менеджер мобільного оператора:

- Людина у разі потреби просто надсилає СМС, ключовим фактором для ідентифікації є номер відправника, за номером відправника співробітник міліції чи співробітник станції швидкої допомоги знаходить його в базі даних.

Володимир Гонтар, керівник відділу УМВС України в Хмельницькій області:

- Раніше такого не було впроваджено, тому що людина не могла відправити. По лінії "102" дозволяє отримувати тільки голосові виклики.

У базі даних уже зберігається основна інформація про людину: адреса, вік, стать, захворювання. Після надходження СМС одразу виїжджає потрібна служба. Нині користувачами такої послуги у Хмельницьку вже стало понад сто осіб з вадами слуху й мовлення.