Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2011, 14:30 Суспільство
У Полтаві під час уроків померла 5-класниця
У Полтаві під час уроків померла 5-класниця

День захисника Вітчизни в Полтаві перетворився на траур. У школі номер сім на першому уроці померла п'ятикласниця. Дівчинка раптово знепритомніла, та до тями так і не прийшла.

23-го лютого день для 11-річної Даринки розпочинався, як завжди. В планах усіх дівчаток 5-го класу полтавської школи номер 7 було привітати хлопців із Днем захисника Вітчизни. Проте, дівчинка зробити це не встигла. Вже на початку першого уроку, математики, вона втратила свідомість. Учителі та діти одразу забили на сполох.

Євген Ленський, директор Полтавської школи №7:

- Я піднявся в клас і побачив, що дитина лежить непритомна на стільці, а вчителі надають їй першу допомогу. Тобто, намагаються привести її до тями. Я її підняв на парту, відкрив вікна, щоб дитині був доступ до повітря.

Педагоги, продовжує директор, негайно викликали "швидку". Власного медпрацівника трагічної миті в навчальному закладі не було.

Діонісій Каплін, заступник Полтавського міського голови:

- Медсестри в школі не було. Чому? Тому що це глобальна проблема. Школа маленька, усього 190 дітей, і в медсестри всього 0,25 ставки - вона працює лише у вівторок та четвер.

Та цей чинник у трагедії чиновники не називають вирішальним. Закон дозволяє повну ставку медпрацівника тільки тим школам, де більше восьми сотень учнів. Разом із тим, кожен учитель вивчає правила цивільної оборони. Тому освітяни знали, як правильно надати першу допомогу. Та й "швидка" на місце події прибула швидко - за 7 хвилин.

Олександр Лавренко, головний лікар Полтавської міської станції швидкої допомоги:

- Проводячи реанімаційні заходи, ця педіатрична бригада викликала до себе реанімаційну бригаду, яка також прибула на допомогу. Продовжувалися реанімаційні заходи, проводилася дефібриляція для відновлення серцевої діяльності.

Півгодини реанімаційних заходів результатів не дали. За словами медиків, точну причину смерті дитини можна назвати лише після розтину. Наразі ж відомо, що в п'ятикласниці була вроджена вада серця.

Сергій Котов, керівник управління охорони здоров'я м. Полтави:

- Вона оглядалася регулярно лікарями, і також була консультована лікарями - кардіохірургами в минулому році. Звичайно, фізкультуру і всі уроки, де є напруження емоційне, фізичне, дівчинка не відвідувала.

Юрій Сулаєв, керівник відділу УМВС України в Полтавській області:

- Яка причина - остаточно буде відомо пізніше. Якихось кримінальних явищ в цій трагедії правоохоронці не вбачають.

Той факт, що дівчинка померла в школі, й медикам, і правоохоронцям видається трагічним збігом обставин. Та для впевненості перевірку таки проведуть.