Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 лютого 2011, 13:29 Суспільство
Експеримент: міліцейські вузи змінили порядок освітнього процесу
Експеримент: міліцейські вузи змінили порядок освітнього процесу

Жінкам - вхід заборонено! Міліція взялася за освіту прийдешнього покоління. Вже у вересні до навчальних закладів МВС абикого не візьмуть. Найжорсткіший відбір стосується прекрасної статі.

Абітурієнти: дорослішайте, тренуйте м'язи та згадуйте про покликання. Бо ж у міліційні виші не потрапите. Там до нового навчального року чи не кастинг влаштовуватимуть.

Олександр Гіда, заступник керівника департаменту МВС України:

- На перший курс будуть у нас прийматися юнаки, яким на 1 вересня виповняється 17 років і 6 місяців.

Вимога така обов'язкова, бо після першого курсу вже вісімнадцятирічних курсантів заберуть… до війська. Ні, то не покарання, а такий собі експеримент.

Вадим Пашутин, перший заступник керівника Донецького юридичного інституту:

- Перший рік навчання знаходяться в інституті, 2-й рік - служба у внутрішніх військах, 3-й рік - знову навчання в інституті.

Та жінкам за таких умов у міліційні ВИШі зась - забили на сполох правозахисники. Бо ж в армію беруть, головно, чоловіків. Це чітко зазначено в законі "Про військову службу і обов'язок".

Катерина Левченко, президент міжнародного жіночого правозахисного центру:

- На військову строкову службу в мирний час призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі.

Дами, звісно, теж вітчизні служать. Та лише за трирічним контрактом. Захисники прав жінок обурюються: тепер українкам міліціянтками не стати?

Катерина Левченко, президент міжнародного жіночого правозахисного центру:

- Цей експеримент - він порушує низку законів, закон про освіту, який принципами вищої освіти передбачає її неперервність, закон, який передбачає рівні обов'язки жінок та чоловіків.

У МВС запевняють: нікого в правах не утискали. В армії міліційних курсантів, головне, навчатимуть їхній безпосередній роботі - вулиці патрулювати.

Олександр Гіда, заступник керівника департаменту МВС України:

- Спеціальні моторизовані частини міліції, які є у нас у внутрішніх військах.

Тож, якщо панянки не проти охороняти людей на вулицях міст, їм не відмовлять. Єдине, що в казармах дівчата не житимуть.

Юрій Казанський, керівник Департаменту МВС України:

- Они будут находиться в вузах, там соответствующие условия для этого созданы, их будут привозить в воинскую часть, и они будут вместе нести службу по улицам - патрульно-постовую, как это и положено.

А от тим дамам, що не хочуть пильнувати лад на свіжому повітрі, пропонують навчатися за іншою схемою.

Вадим Пашутин, перший заступник керівника Донецького юридичного інституту:

- Дівчата можуть вступити тільки на факультет права, є у нас такий факультет для цивільних осіб, де навчаються за рахунок тих, хто навчається, або за рахунок третіх осіб.

Такі набори проводитимуть Харківський та Одеський юридичні виші. А ось курсанти, що вступили у попередні роки, вчитимуться без змін. Серед них і третьокурсниця Ася. Вона - майбутній співробітник ДАЇ. Каже, ще жодного разу не пошкодувала про вибір професії. І хоч до війська дівчина не потрапить, з армійськими радощами ознайомитися все одно довелося.

Ася Грицюк, курсантка:

- Учились стрелять с автоматов. Для меня, как для девочки, это было очень страшно, были отдачи, было.