Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2011, 16:05 Суспільство
Тепер поскаржитися на роботу ДАІ можна за допомогою СМС-повідомлення
Тепер поскаржитися на роботу ДАІ можна за допомогою СМС-повідомлення

Надішли даївцеві СМСку. Новина для українських водіїв - тепер свої скарги і пропозиції щодо роботи інспекторів можна сповістити мобільним повідомленням. Чи діятиме смс-скарга - дізнавався Борис Сачалко.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Панове водії! Даївці намагаються втелющити вам несправедливого штрафу? Ви не згідні із їхніми діями? Натреновуйте пальці! Тепер свою незгоду можете надіслати СМСками.

Новацію ініціював Анатолій Могильов - міністр внутрішніх справ. А все тому, що додзвонитися на телефон довіри ДАЇ часто просто неможливо. Чи дієві СМСки?

Водій:

- Я думаю, это нереально.

Водій:

- Якщо я схочу на того даішника щось подати, то чим мені це СМС поможе!

Водій:

- А! Кто их будет читать!

Читатимуть. Кожне повідомлення фіксують, переконують у ДАЇ.

Іван Добровольський, старший інспектор УДАІ в Чернівецькій області:

- Кожне СМС-повідомлення, яке потрапляє в чергову частину, воно дублюється і записується в комп'ютер.

А потім упродовж п'яти днів на телефон відправника має надійти відповідь, чи владнали проблему. Щоправда, у столичній ДАЇ наголошують: СМС - це альтернатива гарячій лінії. Скарги на дії інспекторів - лише одна з його функцій. Сповіщати слід і про конфліктні ситуації на дорогах, і прохання про термінову допомогу. Поки що це розуміють не всі водії. За кілька днів роботи СМС-номера на нього надійшло з десяток абсолютно недоречних повідомлень.

Наталя Сторожик, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- Ну... не хотілося б навіть їх озвучувати.... Ну, от такі смішні: на тому телефоні, на який ми зараз відправляємо СМС, дівчина чи хлопчина, і якщо дівчина - то питають, які в неї очі, якого кольору. Абсолютно безглузді СМС, просто хочеться комусь погратися.

У чудодійну силу СМС-ок він не вірить. Жодної юридичної сили вони не матимуть. Альтернатива повідомленням телефонний дзвінок - дієвіший.

Ростислав Шапошников, керівник громадського проекту "дорожній контроль":

- Отправка СМС не предусмотрено ни одним законом Украины. Если вы обращаетесь через телефон, то вы потом не сможете доказать, что было вот такое, такое сообщение. А, следовательно, оспорить ответ на это сообщение.

Як регулюватиме закон правочинність СМСки - казати говорити зарано, так переконують юристи. Поки що систему мобільних повідомлень тільки впроваджують. Утім, даївці вже почуватимуться "на гачку".

Едуард Багіров, правозахисник:

- Начальник подразделения, который будет фиксировать и будет получать жалобы на своих подчиненных, это количество жалоб будет переходить определенное количество, 5-10-15, - безусловно, начальник вызовет к себе, и скажет: "А что такое, а почему жалуются?" И в последствии этот работник ГАИ, который всегда нарушает, будет сам себя контролировать, понимая о том, что очередное СМС может послужить причиной увольнения его с работы.

Телефонний номер, на який потрібно надсилати СМС, у кожної області свій. Довідатися про нього можна на інтернет-сторінці Державтоінспекції.