Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2011, 15:12 Суспільство
Вчені: у День Святого Валентина збільшується кількість самогубств
Вчені: у День Святого Валентина збільшується кількість самогубств

Україна відзначає день Святого Валентина. Закохані дарують одне одному серця. А ось хтось самотній хоче цього дня накласти на себе руки, бо не в змозі терпіти, як інші радіють. Чи побільшає таких людей сьогодні?

Під рукою подарунок - пухнасте рожеве серце, на щоках - сором'язливий рум'янець, у тремтячих руках - замок з іменами. Це так Катерина й Антон прийшли вперше увічнити своє кохання. Амур у них поцілив сім місяців тому. Відтоді пара нерозлучна.

Катерина, закохана:

- Ну, что-то в душе, так сказать. Это не описать словами, так вот, сжимает так вот.

Романтика, та й годі, вважають пересічні українці. Фахівці ж зітхають: суцільна хімія. Перш ніж щось там стиснеться, людина сканує свого новоявленого візаві. Очима, вухами та носом. Уже потім вмикається центр задоволення. Це справа гормонів. Серотонін і дофамін, приміром, поліпшать настрій і зменшать критичність. Зміниться й самопочуття.

Вікторія Форосенко, терапевт-кардіолог:

- Адреналин, норадреналин разгоняет сердечко, увеличивается частота сердечных сокращений, может быть даже заикание, рассеянность, невнимательность.

Почуття такі виникають цілий рік, а не лише в календарній середині лютого. Щоправда, в день усіх закоханих є можливість емоції ці поновити.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Кому кохання-зітхання, а кому - зайве нагадування про самотність. Одинаки часто вразливі, так і до депресії недалеко.

Що правда, то правда, кажуть лікарі. Незадоволення особистим життям може спричинити багато хвороб.

Вікторія Форосенко, терапевт-кардіолог:

- При таких депрессивных ситуациях хронического стресса снижается иммунная система, больше подвержен человек абсолютно всем заболеваниям - вирусным, ЖКТ, ССС и так далее.

А ось американські науковці-психологи до того ж з'ясували: чотирнадцятого лютого вдвічі більшає самогубств серед самотніх людей. Мовляв, тисне їм на психіку, що всі навколо святкують. Щоправда, тенденція ця в Україні не помітна. Хоча вітчизняні науковці кажуть: пік лютневих самогубств таки є.

Юрій Ірхін, психолог:

- Суицидальная активность имеет два пика в году: это, ориентировочно, конец ноября - так называемый "осенний сомнамбулизм", и второй, весенний пик, который приходится на конец февраля.

Доводить це і практика. Минулого 2010-го року з цього мосту закоханих вісімнадцятого лютого стрибнув юнак.

Юлія Мусташ, помічник керівника Печерського РУ міліції м. Києва:

- Хлопцю 20 років, він є студентом одного з вишів Києва. Наразі нічого більше повідомити не можливо, бо він не залишив ні записки, при ньому була сумка з зошитами навчальними.

Записки він не залишив. Та подейкують: штовхнуло його з мосту нещасливе кохання. Утім, психологи цього разу в тандемі - американські й українські - кажуть: любов є, чи її нема, то не кінець життя. Важливе спілкування.

Юрій Ірхін, психолог:

- Самая оптимальная таблетка от суицида - это общение, эмоции, дружба.

Тож не закоханим фахівці радять не поспішати кидатися з мосту. Можливо, заповітний вислів "я тебе кохаю" спочатку скаже вам навіть не людина.