Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2011, 17:24 Суспільство
На Івано-Франківщині не вистачає землі для поховання померлих
На Івано-Франківщині не вистачає землі для поховання померлих

Українці вмирають так часто, що їх уже ніде ховати - з такою проблемою стикнулися в Івано-Франківську. Цвинтар невпинно розростається, і наступає на землі селян. Про те, як мертві виживають живих - дивіться в наступному сюжеті.

Степан  Савчук, директор Івано-Франківського спецкомбінату:

- Ну, фактично, місця вільного є до року... Вистачить на 5 місяців. Це залежить від помирання людей. Це питання по виділенню землі опрацьовується, але з затримками.

Щоб розширити кладовище, треба викупити землю в селян-пайовиків. Місцева громада проблему розуміє, проте мешкати поряд із цвинтарем не хоче.

Марія, мешканка с. Чукалівки:

- Я вважаю, що для одного села 3 кладбища - забагато. Не бажав би внукам жити з таким великим кладбищем. Нам цього хватить... Не віддам.

Сільський голова каже: людей підтримує, свого паю теж не віддасть. Хоча планів на нього не має, але так наближення цвинтаря до села зупинить.

Ігор Гаврилів, Чукалівський сільський голова:

- В Чукалівці мало землі, а земельні ділянки, які ще підходять під будівництво, вони недалеко від міського кладовища. Якщо посунути зону міського кладовища, то ми обмежуємо себе в будівництві.

Влада Івано-Франківська мала ще варіанти, проте, втілити їх не вдалося. Мешканці інших сіл також забунтували проти сусідства з мертвими.

Василь Білик, керівник управління ЖКГ м. Івано-Франківська:

- Десь 5 років назад було оформлено всі документи. Тільки не дали згоду сільська рада села Подлісся. Вони були проти... В Угринові була ділянка, люди не дали.

Протягом найближчих тижнів найвищі посадовці міста й області вкотре намагатимуться владнати цю проблему. Та основним варіантом залишається вмовляти селян Чукалівки. А мешканцям Івано-Франківська обіцяють: місця під поховання знайдуть.