Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2011, 12:51 Суспільство
Хлопчик, який помер 2 тижні тому від менінгіту, встиг заразити кілька людей
Хлопчик, який помер 2 тижні тому від менінгіту, встиг заразити кілька людей

Надзвичайна пригода - в київській школі: учень, який два тижні тому помер від менінгіту, встиг заразити смертельною інфекцією ще трьох людей. Чи загрожує столиці нова епідемія - з'ясовували наші кореспонденти.

Світланина донька - однокласниця школяра, що наприкінці січня помер від менінгіту. За словами матері, діти товаришували, тож її дівчинка досі в стресовому стані.

Світлана, мешканка м. Києва:

- Дочка прийшла додому і розказала нам, що таке трапилось на групі з хлопчиком. Погано почував себе, зразу викликали бабусю з дому. Вони тут близько живуть. Бабуся вирішила, що додому краще йому піти, а "швидку" не викликали зразу.

Людмила Палатна, доцент Київського медичного інституту ім. Богомольця:

- Була висока температура до 40 градусів. Каретою "швидкої" дитина була доставлена до реанімації у стані інфекційно-токсичного шоку. Шок, який наростав на очах, висипка, настільки наростала на очах. На тулубі, на обличчі, по всьому тілу.

Тепер Світлана дуже хвилюється за здоров'я своєї дитини. Про всяк випадок до школи її поки не пускає. Хоча й не чула, що вірусним менінгітом заразився ще один учень.

Сергій Пастушенко, головний лікар санепідемстанції Святошинського району м. Києва:

- За результатами первинного бактеріологічного обстеження, були виявлені ще носії - це учень 1 класу, цієї ж 230 школи. Було виявлене носійство у подруги мами цього хлопчика, і у сина маминої подруги. Він старший від учнівського віку, він учень вищого навчального закладу.

Та нині і в школі, і в санстанції в один голос запевняють: життю учнів та їхніх родичів нічого не загрожує.

Сергій Пастушенко, головний лікар СЕС Святошинського району м. Києва:

- Були обстежені учні 1-А класу, в тому числі, паралельно обстежувалися і викладачі цієї школи, деякий інший персонал, який мав можливість контакту. Нікому більше діагнозів не поставлено, пов’язаних з менінгококовою інфекцією.

Світлана Завадська, директор київської школи №320:

- У нас у звичайному режимі іде навчальний процес. Загалом ситуація стабільна, і жодних приводів для паніки абсолютно немає.

Звідкіля вірус менінгіту потрапив до школи - наразі невідомо. За словами фахівців, ця хвороба найчастіше вражає дітей зі слабким імунітетом. За своїм перебігом смертельна інфекція нагадує сильну застуду.

Людмила Палатна, доцент Київського медичного інституту ім. Богомольця:

- Це підвищення температури, як правило, до високих цифр - 39, 40, 41. Температура може утримуватися протягом декількох днів. Через 5-15 годин у дитини з’являється типова ознака - це висипка на шкірі. Висипка локалізується на нижніх кінцівках. на сідницях, на стегнах, на стопах.

Тож за перших ознак хвороби фахівці радять не зволікати з викликом лікаря. Саме через невчасно надану допомогу торік у Києві померли від менінгіту двоє дітей.