Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 лютого 2011, 14:51 Суспільство
Кількість хибних повідомлень про замінування в Україні збільшилася
Кількість хибних повідомлень про замінування в Україні збільшилася

Про ймовірний вибух автобуса повідомив анонім у Києві. І з аноніма вмить перетворився на затриманого, бо то він просто пожартував. Таких розбишак останнім часом в Україні побільшало. Що їм загрожує за свій специфічний гумор - дізнавався Борис Сачалко.

Затриманий:

- "01" позвонил, сказал, думал что не заберут.

А забрали. Приїхав до Києва з Луганщини. У столиці блукав кілька днів. А щоби поїздка запам'яталася, розважився - зателефонував до міліції й розповів: замінував автобус Київ-Одеса. Знайшли жартівника вже за день.

Юлія Мусташ, керівник відділу Голосіївського РУ міліції м. Києва:

- Він неповнолітній зараз, тому, можливо, це буде штраф, і буде вирішувати суд.

У міліції попереджають: майже всіх підривників-брехунів знаходять. І потурань для них немає.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ МВС України в Київській області:

- Якщо впродовж виклику якісь тілесні ушкодження людина отримала, або були зруйновані будівлі, або призупинена діяльність якихось великих підприємств, тоді людина може отримати, скажем так, до двох років позбавленні волі. В інших випадках суд застосовує, як правило, адміністративну практику.

І якщо в'язницею карають рідко, то штрафи величезні. Приміром, на Донеччині такому жартівникові присудили виплатити 108 тисяч гривень.

А ось ці люди по лезу бритви ходять чи не щодня. Робочий костюм піротехніка - це кілька десятків кілограмів броні.

Піротехнік:

- Важкий?

- Ну, попробуйте.

- Ого, нормально.

- А це - дві пластини.

Таке потрібно одягати на кожен виклик. Справа не з легких.

Піротехнік:

- Оцей костюм одягається за допомогою двох помічників, і плюс експерт, який буде одягати цей костюм. Займає небагато часу, десь хвилин тридцять.

Величезні суми штрафів, які сплачують жартівники-мінери саперів не дивують. Адже ціну своєї роботи знають.

Юрій Приходько, керівник відділу ГУ МВС України в Київській області:

- Якщо погодинно рахувати, то робота нашої групи - це десь близько тисячі - півтори тисяч гривень для роботи вибухотехнічної служби.

І це лише за годину роботи, і лише однієї служби. А за повідомленнями про замінування приїжджає, щонайменше, три - міліція, МНС і "швидка". Крім того, ще й майже всі комунальні служби. За хибний виклик десятків людей, найчастіше, платять батьки малих жартівників.

Анатолій Місюра, перший заступник керівника ГУ МВСУ в Криму:

- Звонят либо дети, которые хотят сорвать контрольную, либо звонят люди с определенными вадами здоровья, или отклонениями.

А ще часто про бомбу заявляють туристи - заради сміху. Найбільше таких випадків навесні та влітку. Тому міліціянти чекають гарячого сезону.

Анатолій Місюра, перший заступник керівника ГУ МВСУ в Криму:

- Возвращаясь с отдыха на южном берегу Крыма, наши братья-славяне при погрузке в самолет заявляют: у меня в сумке самодельное взрывное устройство. Опять таки, все перебирается, все разбирается, сумки проверяются. Конкретно привязать к конкретному криминальному течению, или была какая-то угроза настроенной группировкой против власти - строя не было.

А тому, якщо і хоче язик повернутися і ляпнути, що бомба у валізі, краще помовчіть. Безвинний жарт може коштувати десятків тисяч гривень, а то і позбавлення волі.