Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 лютого 2011, 13:52 Суспільство
У Києві пориви сильного вітру зламали сотні дерев
У Києві пориви сильного вітру зламали сотні дерев

Сильні вітри, які вже кілька днів штурмують Україну, розгулялися не на жарт. Лише по Києву буревій поламав сотні дерев. Наслідки стихійного лиха на власні очі бачила Марина Борисполець.

Вже кілька діб вітер дме Україною зі швидкістю 15-20 метрів за секунду. Страждають від буревію не лише люди, а й природа. Приміром, у столиці тільки за добу поламало дві сотні дерев.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Шквальний вітер повиривав з корінням навіть такі велетні, як це дерево. І це лише диво, що під час його падіння ніхто не постраждав.

Це дерево на вулиці Дегтярівській вітер викорчував вночі. Людей поряд з велетнем не було, тож ніхто не постраждав. Комунальники до ранку встигли його розпиляти.

Ольга, мешканка м. Києва:

- Ви бачили, як впало це дерево?

- Ні. Утром бачили, як воно вже було порізане.

А на вулиці Довнар-Запольського дерево завалилося просто на автобусну зупинку. Лише дивом також нікого не зачепило. Люди ж нарікають: не можна, аби такі великі дерева росли біля зупинок.

Раїса Сергіївна, мешканка м. Києва:

- Вважаю, що це не правильно. Не треба, щоб вони тут стояли, а то можна дійсно поранити людей.

У Київзеленбуді кажуть: на своїй території всі завалені дерева встигли порубати. А от ті, що впали біля будинків - справа ЖЕКів.

Олена Оганесова, прес-секретар Київзеленбуду:

- Це не наша робота, але ми в виді допомоги. Тому що є техніка, і пили великі. І крани, що підіймають, бо інколи ламається не ціле дерево, а лише гілки, і їх треба підрізати. Тому ми цим завжди займаємося, і того року це робили. Але поки що заявок не було від ЖЕКів.

Комунальники обіцяють прибрати уламки дерев за кілька днів.

Олена Оганесова, прес-секретар Київзеленбуду:

- Працювали наші станції захисту зелених насаджень, працювали всю ніч з сьомої вечора і до шостої ранку. І коли почався трафік, всі місця були прибрані, і люди могли пересуватись.

А от мешканці столиці кажуть: прибирати дрова - це, звісно, добре. Утім, краще б комунальники біду попереджали. Євген мешкає на бульварі Лепсе. Минулоріч на його машину впала тополя. Тепер біля будинку автівки не паркує.

Євген, мешканець м. Києва:

- Тополь во дворе упал на крышу машины, и разбил переднее стекло. Сейчас я уже ставлю на стоянку.

Чоловік певен: старі дерева, які ростуть Києвом, треба спиляти й посадовити нові. Тоді жоден буревій зеленим насадженням не буде страшний.

Євген, мешканець м. Києва:

- Это уже старые деревья, они где-то рассчитаны на 50 лет роста. Вот этому дому, где я, живу 50 лет. Они были посажены, когда и этот дом. Их надо спиливать, и сажать новые паростки.

Та поки люди обурюються, а комунальники розбирають деревні завали, синоптики радять киянам запастися терпінням. Адже прогноз погоди найближчими днями нічого доброго не віщує. Вітер не вщухне, а до дужих поривів додасться ще й сніг. Вихідними ж столицю скує справжня зимова холоднеча. Температура знизиться до мінус десяти градусів.