Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 лютого 2011, 14:13 Суспільство
Інспектори ДАІ стали донорами крові для дітей
Інспектори ДАІ стали донорами крові для дітей

Шість сотень пацієнтів і три десятки операцій щодня: відомій дитячій лікарні "Охматдиту" дуже не вистачає крові для переливання. Стати донором для дітей - справа благородна, але неприбуткова. Тож медики закликають здорових добровольців разом рятувати дітей.

Це півторакілограмове маля за свої кілька тижнів життя перенесло вже чимало. Нещодавно крихітці видалили страшну пухлину, тепер вона оговтується після операції. Таких, як цей малюк, у відділенні ще тринадцятеро - недоношених і хворих немовлят.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Ось такі кілограмові крихітки - одні з тих пацієнтів, яким надзвичайно потрібна донорська кров.

В "Охматдиті" на стаціонарному лікуванні перебуває шістсот двадцятеро дітлахів. Щодня тут роблять більше 30-ти операцій, в більшості з яких потрібна кров, або її компоненти.

Тетяна Іванова, заступник генерального директора дитячої лікарні Охматдит:

- В середньому це - 10-12 літрів крові потребують діти, пацієнти лікарні, крові і її компонентів.

Утім, лікарні катастрофічно не вистачає донорів. Охочих здати 350-450 грамів своєї крові - не більше тридцятьох на день. І то, це переважно батьки хворих дітей, або їхні знайомі. В Охматдиті кажуть: здати кров - це справа благородна. Такий вчинок має йти від серця, тому за кров донорам не платять. Але й малюкам також надають її безкоштовно.

Вадим Шумада, завідувач відділення дитячої лікарні Охматдит:

- Донорам дійсно не виплачується грошова компенсація, але надається додатковий день до відпустки, який вони можуть використати за бажанням, і надається сухий пайок.

Аби поповнити запаси крові, "Охматдит" звернувся до Державтоінспекції. Набралося шістнадцятеро добровольців. Більшість уже не вперше стає донорами. Наприклад, двадцятидворічний Ян здає кров уже вшосте. Каже, уколів не боїться, тож сміливо йде на процедуру.

Ян Марченко, працівник ДАІ:

- Маючи четверту групу крові, можна надавати допомогу. Вийшов - і пішов додому.

- Не страшно?

- Ні. Прийшов, випив гранатового соку - і все.

За словами лікарів, до донорської процедури особливо готуватися не треба. Головне, не пити кілька днів алкоголю й не мати проблем зі здоров’ям. Не можна здавати кров, якщо ви протягом двох тижнів до того відвідували стоматолога, чи протягом трьох місяців до процедури зробили пірсинг або тату. Володимирові та Олександру ці застереження не страшні.

Володимир Михайленко, працівник ДАІ:

- Стараюся вести здоровый образ жизни. Займаюся трошки спортом, і регулярно перевіряюся.

- Не страшно вам?

- А вам?

- Мені ні. А вам?

- Мені тоже ні.

- Ви знаєте, скільки крові будуть брати у вас?

- 450 мілілітрів.

- Про що думаєте зараз, як здаєте кров?

- Про дітей.

В Охматдиті домовилися співпрацювати з ДАІ на постійній основі: тепер інспектори здаватимуть кров щомісяця.