Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 лютого 2011, 16:44 Суспільство
Українці не бояться єгипетських акцій протесту
Українці не бояться єгипетських акцій протесту

Українцям - море по коліно. Єгипетських заворушень бояться одиниці, інші ж збирають валізи й прямують до аеропортів. Хоча міністерство закордонних справ проти такої необачності. Про ставлення українців до єгипетських акцій протесту, в матеріалі Марини Борисполець.

Максима можна назвати відчайдухом. Хлопець купив путівку до Єгипетського курорту - Шарм ель Шейху, не зважаючи на всі звістки про акції протесту. Каже, ані стрілянини, ані акцій протесту не боїться.

Максим, турист:

- Я знаю, что они далеко будут от меня, и чего мне волноваться. Где Каир - а где тот же Шарм, Хургада. Они за 500 - 600 км. Если они туда будут идти - это у же к окончанию моего отдыха.

Зважився на мандрівку хлопець через здешевлення путівок. Каже, за такі гроші ладен поїхати хоч у саме пекло.

Максим, турист:

- Мы за двоих отдали тысячу, это четырехзвездочный отель, но хороший. В сезон он был на 400-500 долларов дороже.

Туроператори таким туристам, як Максим, не дивуються. Кажуть, у наших людей менталітет своєрідний. Коли чужоземці тікають світ за очі з охопленого війною Єгипту, українці навпаки: душа хоче романтики, а м'яке місце шукає пригод. Турфірми цьому тільки раді. Запевняють: для паніки - жодних причин.

Аркадій Маслов, комерційний директор туристичного оператора:

- На данный момент на побережье красного моря, а именно, - Шармаль Шейх и Хургада, никаких признаков волнения нет, и мы об этом говорим с уверенностью, потому что наши офисы и наши гиды - они всё время на связи, и сообщают о любых негативных волнениях.

Нині на Єгипетських курортах відпочиває понад сім тисяч шістсот українців. Поки що жоден з них не виявив бажання завчасно повернутися додому. А ось туристи, котрі вирішили взагалі не летіти, є. Проте розраховувати, що турфірми повернуть гроші за невикористаний відпочинок людям, не варто.

Аркадій Маслов, комерційний директор туристичного оператора:

- Если турист находится в аэропорту в день вылета. То, теряет все сто процентов. Мы реагируем на эти отказы вполне лояльно, мы предлагаем туристам для того, чтобы они не несли никаких финансовых потерь, перенести свой отдых на будущие периоды. Кто-то соглашается, кто-то нет. В данный момент действуют стандартные условия.

Аргументують таку жорсткість наші турагенства просто - жодна з країн форс мажорної ситуації не оголошувала. Ні Україна, ні Єгипет. Отже українцям ніхто всієї вартості путівок не повертатиме. Натомість тих, хто нині їде на екзотичний курорт, попереджають про небезпеку.

Максим, турист:

- Мне вот дали расписочку такую о том, что я проинформирован о том, что происходит в Египте - протесты. Но, наверное, это какая-то мера предосторожности.

Натомість у Міністерстві закордонних справ налаштовані проти польотів українців до Єгипту. Кажуть, ситуація в країні вкрай нестабільна, і хоча сьогодні на курортах спокійно, гарантувати, що завтра буде так само, - ніхто не може.

Олександр Дікусаров, речник Міністерства закордонних справ України:

- Відомо про понад 150 загиблих та близько тисячі поранених в результаті акцій протесту, найбільшою проблемою в системі безпеки лишається проблема мародерства. МЗС України вкотре звертається до громадян України з проханням не відвідувати Єгипет найближчим часом, і до повної стабілізації ситуації у цій країні.

Поки наше МЗС попереджає, інші країни евакуйовують своїх туристів. Адже ситуація в Єгипті що день, то гірша. У країні не працюють банки, Інтернет, поганий телефонний зв'язок. Запроваджено комендантську годину.