Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2011, 14:27 Суспільство
Військова прокуратура прагне, аби вояків карали гауптвахтою, а не в'язницею
Військова прокуратура прагне, аби вояків карали гауптвахтою, а не в'язницею

Ні - злочинам в армії: військова прокуратура прагне, аби вояків карали гауптвахтою, а не в'язницею. І хоча умови дещо суворіші, та перевиховання набагато результативніше. Як живуть військові в'язні?

З одного боку - гаражний кооператив, з іншого - елітний житловий комплекс. Невеличка будівля посередині - гауптвахта. Те, що це - режимний об'єкт, виказує наглядова вежа з озброєним вояком та маленькі заґратовані вікна. Разом військова в'язниця може вмістити 143-є осіб. Та аншлагу тут не буває.

В'ячеслав Журило, керівник гауптвахти:

- За шість років. Тридцять один військовослужбовець. Це в літку 2010 року.

- З чим це пов’язано?

- Не знаю, магнітні волни, може. Зараз у мене під охороною 10 осіб, з них - чотири офіцери, один контрактник, п’ять - солдати строкової служби.

На гауптвахті відбувають покарання контрактники та солдати строкової служби. Максимальний термін - півроку. Офіцери перебувають тут на час слідства. Якось у цих стінах жив навіть полковник, котрий погорів на хабарі.

А цей хлопчина прослужив понад рік. На думку суду, він погано засвоїв статут. Тому й отримав 2 місяці гауптвахти.

Засуджений:

- Родом я з села, сільський хлопець спортом займався, бігав, боксом займався. У своєму підрозділі скоїв порушення нестатутних взаємовідносин між військовослужбовцями. Ударив декількох солдат, спричинив легкі тілесні ушкодження.

На умови солдат не скаржиться. Чи то бо за спиною керівництво, чи то справді побут облаштований краще, ніж у його частині.

Тетяна Вікторівна, кухарка:

- Що сьогодні на обід?

- Суп гороховый, картошка тушеная, салат закусочный. У нас, между прочим, никто не обижается на питание. У нас кормят намного лучше, чем в других заведениях. Я лежала в больнице, там намного хуже.

Артем, фотограф:

- Такий, як в звичайній столовій. Від домашнього, звичайно, відрізняється. Нормальний абсолютно смачний суп.

Добра їжа, теплі кімнати - хоч і під замком. Ніби, непогано. Та, насправді, в місцевих мешканців життя несолодке. Передачі від рідних заборонені. Телефонні розмови - тільки в екстрених випадках. Палити можна раз на день під час годинної прогулянки. А не втратити армійський вишкіл допомагає стройова підготовка. У військовій прокуратурі вважають, вояків-порушників слід карати саме так. Навіть переконані: у них куди краще, ніж у звичайній в’язниці.

Павло Курило, заступник військового прокурора Центрального регіону України:

- Во-первых, у них нет судимости, они продолжают проходить воинскую службу. Во-вторых, они изолированы от уголовных элементов, которые неоднократно отбывали наказание. Поэтому негативное влияние сводится на минимум.