Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 січня 2011, 11:58 Суспільство
У бориспільському аеропорту після теракту в Москві посилили контроль
У бориспільському аеропорту після теракту в Москві посилили контроль

Серед загиблих від теракту в Російському аеропорті "Домодєдово" є українка: у МЗС повідомляють про загиблу мешканку Одеси. Чи є наші співвітчизники в переліку поранених - нині перевіряє українське посольство в Росії. Тим часом, посилено контроль на українських летовищах. Як відбився російський теракт на Україні?

Вибух в Російському "Домодєдово" пролунав учора опів на п'яту вечора.

Вибухнуло в зоні прильоту міжнародних авіарейсів. Зі свідчень очевидців, терорист-смертник спочатку ходив залою, а потім обрав найлюдніше місце. Задіяв бомбу біля місцевого кафе. Одразу загинуло тридцять п'ятеро людей. Ще більше сотні дістали поранень.

Жах у Московському аеропорті тривав недовго. За якісь півгодини силовики оточили місцевість, а вже вночі аеропорт почав працювати у штатному режимі. За цей час стало відомо: серед загиблих є українка.

Володимир Машутін, родич загиблої:

- Она прилетела, позвонила мужу Артему, сказала: "Я прилетела, жду такси". И всё. В итоге потом произошла трагедия, мы узнали, с телевидения начали ей звонить, никаких ответов не было.

Її звали Ганною Машутіною, її літературний псевдонім - Яблонська. Їй було двадцять дев'ять років, писала вірші та прозу, й жила в Одесі. До Москви полетіла за літературною нагородою. Коли зв'язок із телефоном Машутіної відновився, родичам відповів російський рятувальник. "Ганна загинула," - повідомив він.

Ольга Ільницька, письменниця та журналістка:

- Я не могу говорить об этих терактах, потому что я ненавижу власть, которая позволяет губить людей. И когда оно повторяется, власть, которая допускает, чтобы на протяжении из года в год повторялись убийства людей, которые полны сил, желания жить, - я считаю, что это преступное правительство.

В Одесі Ганну так і не дочекалися син і чоловік, а ще безліч недовершених шедеврів, які вона так і не встигла дописати. Крім Ганни українців серед загиблих унаслідок теракту в Москві немає. Про це повідомляє українське МЗС. Невідомо й про поранених громадян нашої країни. Щоправда, цю інформацію поки ще перевіряють.

З Москви цей літак вилітав уже після теракту. Відкладати свій переліт туристи не хотіли, жартують - терактів росіяни вже не бояться.

Турист:

- Нет, конечно. А что - страшно... Мы уже привыкли.

Зараз там нічого боятися, наперебій говорять російські туристи. Нині у московському аеропорті міліції більше, ніж пасажирів. Терористові не потрапити непоміченим.

Пассажир:

- Вещи проверяют. Раньше на входе не проверяли, а сейчас проверяют. Много охраны, много милиции, но чувствовал себя спокойно, в штатном режиме.

Щоби почуватися спокійно, посилили охорону і в українському Борисполі. Нині там активно патрулює "Беркут" і кінологічна служба.

Юрій Спаський, заступник керівника ГУ МВС України в Київській області:

- Безпосередньо ці наряди розташовані як і в терміналах - терміналах "а", терміналах "б",  це так і на привокзальній площі. Те ж саме ми проводимо в готелях аеропорту.

Марно ці чоловіки сюди зайшли. Всіх бажаючих до бориспільського туалету тепер не пускають.

Оксана Ожигова, речниця аеропорту Борисполя:

- Вибірково перевіряють людей, які входять до аеропорту. Люди, які не мають стосунку до авіаперельотів, які не відлітають і не зустрічаючі, ми їх до аеропорту не пускаємо для того, щоб не створювати скупчення людей.

Найголовніше - не проґавити бомбу. Допомагають її шукати собаки.

Мова йде про будь-який вибухонебезпечний предмет, кажуть піротехніки. Часто їх перевозять у торбах, тож найбільше уваги звертають на пасажирів із багатьма речами.

Юрій Приходько, керівник відділу ГУ МВС України в Київській області:

- В ручній клажі можна пронести стільки, скільки людина може пронести. От стільки вибухівки можна пронести - п’ятнадцяти кілограм вистачить, щоб зробити багато шкоди і забрати людські життя.

Для європейських аеропортів такі перевірки - звична справа. В цьому переконує Тарас: за його плечима - десяток Європейських аеровокзалів. І зовсім не обов'язково причиною таких перевірок слугує теракт.

Тарас Петрів, турист:

- У нас деколи дуже лояльний ставлення до таких історій, але якщо ви буваєте в таких великих аеропортах - "Хітроу", "Франкфурт", то там дуже серйозна перевірка, навіть не намагаються дискутувати.

Такі перевірки в Борисполі - вимушені, кажуть у міліції. І просять усіх туристів бути терплячими, доки їхній багаж ретельно перевірятимуть.