Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 січня 2011, 12:04 Суспільство
В Америці офіційно дозволили робити спадкоємцями домашніх вихованців
В Америці офіційно дозволили робити спадкоємцями домашніх вихованців

Багатство - тваринам. В Америці у штаті Масачусетс влада офіційно дозволила багатіям робити спадкоємцями своїх домашніх годованців. Проте чиновники також залишили можливість родичам оскаржити заповіт. А чи можливо в Україні зоставити всі гроші, приміром, улюбленому Сіркові, дізнавалася Олена Ткаченко.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Залишити спадок улюбленому домашньому годованцю. Зрадіє, оцінить, примножить, збанкрутує. А головне - чи зрозуміє? Та й як житеметься заможній тваринці?

Гарно жити не заборониш. Розуміють це й волохаті вихованці.

Навіть після власної смерті бажають такого життя своїм годованцям американці. У штаті Массачусетсі дозволили залишати спадок домашнім тваринам. Але у Сполучених Штатах це й так уже практикують. Приміром, міліардерша Леона Гелмсі у своєму заповіті відписала болонці Трабл дванадцять мільйонів доларів. Тоді як брат жінки отримав на два мільйони менше. Згодом родичі померлої успішно оскаржили собачий статок у суді.

Ганна Кунакова, психолог:

- Очень возможно, богатые люди - они мало доверяют родственникам, они хотят денег, не очень искрение, они не могут понять, кому доверять, а животные всегда открытые, отвечают взаимностью, любят.

Вшанував увагою у своєму заповіті тваринку й Майкл Джексон. Шимпанзе Бабблз отримав від короля поп-музики два мільйони зелених. А перські коти Фредді Меркьюрі дістали у спадок не тільки гроші, а ще й картини та будинок.

Ганна Кунакова, психолог:

- Есть такое понятие - психологи называют - зооматеринство.

Люблять тварин і в Україні. І любов ця обопільна.

Олександр Хижняк, мешканець м. Києва:

- Собака отдает гораздо больше, никто тебя так не встретит, как собака, когда вы приходите с работы. Даже если вы вышли вынести мусор, то она радуется, как будто вас не было неделю.

Олександр на однорічного Архипа витрачає чимало сил, часу і грошей.

Олександр Хижняк, мешканець м. Києва:

- Лично у меня на содержание собаки уходит порядка 100 баксов в месяц.

Та життя без свого нюфа він не уявляє. Проте спадку собаці не залишив би. Каже, родичі в цьому відношенні важливіші.

Олександр Хижняк, мешканець м. Києва:

- Ну, квартиру я бы переписал на родственников с тем условием, что собака будет в ней жить.

Опікуна зазначити - будь-ласка, а ось у заповіт внести, навіть за великого бажання - зась. Бо український цивільний кодекс домашніх годованців не надто шанує. Навіть не вважає їх живими.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Це річ, рухома річ, яка може давати нам приплід, а речам передавати спадок за законодавством України ми ніяк не можемо.

Навряд чи можливість залишати спадок домашнім улюбленцям найближчим часом з'явиться в Україні. Зі слів фахівців, серед українців узагалі не дуже популярно складати заповіт. Тим більше, зазначати там бобиків і мурок. Хоч і дуже улюблених.