Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 січня 2011, 10:37 Суспільство
2010 довів: в Україні є герої
2010 довів: в Україні є герої

Хіт-парад справжніх героїв. Людей, що не пройшли повз чуже горе, не залишилися осторонь чужої біди. Втрутилися - і власними діями допомогли здобути перемогу добру.

Хіт-парад героїв 2010-го очолив Олександр Наумов. Він не пройшов повз чуже горе, і своїм вчинком довів, що колишніх правоохоронців не буває. Міліціянт у відставці затримав злочинця. Бійку на автобусній зупинці в Києві пенсіонер помітив здалеку. У натовпі розпитав, що двоє молодиків дубасять водія маршрутки. Розбороняти ніхто не хотів. За плечима Олександра Вікторовича - 30 років роботи в міліції. Тож спокійно пройти повз йому не дозволило сумління - втрутився й наказав нападникам зупинитися. Ті кинулися тікати. Попри поважний вік і збавлене в Чорнобилі здоров'я, Наумов таки наздогнав і затримав одного з молодиків. А потім передав його міліції.

Олександр Наумов, мешканець м. Києва:

- Я ему приказал остановиться - он махнул рукой, мол, иди ты отсюда. Я предупредил, что буду стрелять, сделал предупредительный выстрел. Когда он начал делать телодвижения, сделал выстрел в его направлении. Все равно он не собирался останавливаться. Вот на этом месте я его завалил лицом вниз и сел ему на спину.

 

На Хмельниччині тринадцятирічний хлопчик допоміг спіймати циганок-аферисток. Двоє жінок завітали до бабусі зі звісткою про обмін грошей.

Постраждала:

- "Де ваші гроші? Давайте, я їх у конверт заправлю. А ви візьмете їх і сховаєте далеко, щоб ніхто не побачив".

Старенька не сумнівалася. Й винесла сховану на чорний день тисячу гривень. А вони вручили господині запечатаного конверта й подалися з хати.

Сергій, школяр:

- Побачив, що вийшли дві жінки з двору, пішли в машину, сіли їхати. У машині знаходилася якась циганка. Я запомнив номер.

Щойно машина від'їхала, на двір вибігла бабця з розірваним конвертом: з нього стирчали різнобарвні папірці. Постраждала з хлопцем чимдуж кинулася до міліції. Слідчі кажуть: завдяки юнакові, аферистки не довго гуляли на волі.

Ігор Гладищук, керівник Білогірського РВ міліції:

- Даним орієнтуванням на встановлення автомобіля в м. Ізяславі працівниками ДАІ було затримано даний автомобіль. У ньому виявлено 4 особи циганської національності жіночої статі. При поверхневому огляді у одної з них було виявлено гроші в сумі 950 гривень.

 

Почесне звання рятівниці здобула донецька мати-героїня. Удосвіта жінка почула дивні звуки, схожі на скиглення цуценяти. Вийшла з подвір'я й ледве не зомліла - біля паркану лежало немовля. Породілля просто покинула його тут, і навіть нічим не вкрила. Господиня вмить забрала дівчинку до оселі.

Надія Ходова, рятівниця немовляти:

- Холодно было, ветер такой холодный. Замотала в пеленки, принесла в свитере своем, потом в пеленки, одеяло и в больницу.

Надія й сама зараз на восьмому місяці вагітності, а за своє життя народила вже трьох дітей. Та коли знайшла крихітку, втратила спокій. За кілька годин вона прикипіла до немовляти душею. Тож разом із чоловіком хоче вдочерити маленьку знайду.

 

Рятівниками стають і домашні улюбленці. Львівський папуга ціною власного життя врятував господарів від отруєння чадним газом. Сім’я з двох дорослих і трьох дітей раптом занедужала. Люди не могли пояснити погіршення здоров'я, та коли побачили свою пташку мертвою, вирішили тікати з помешкання. Ще трохи - й було б запізно. Зі слів фахівців, люди часто мало зважають на небезпечні симптоми. І якби не папуга, лиха не уникнули б.

Іванна Андрейчук, лікар Львівського обласного токсикологічного центру:

- Це є загальна слабість, сонливість, це є нудота. І ці симптоми мали би начинатися не в однієї людини, а в декількох осіб. В родині також був попугай, котрий першим відчув, що щось не гаразд. І попугай здох.

Знімальна група "Свідка" разом із екстреними службами бажає всім у новому році пильнувати себе, але й не бути байдужими до чужого горя. Практика доводить: Україна має багато героїв.