Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 січня 2011, 16:02 Суспільство
Міліція, "швидка", бійки, крики та нерви - так виглядає нині будівництво по-київськи
Міліція, "швидка", бійки, крики та нерви - так виглядає нині будівництво по-київськи

Щодня гуманізм вступає в боротьбу зі шкурними інтересами. Ця боротьба щоразу загострюється, коли бізнес зустрічається з людськими інтересами. Пригадаємо спірні забудови: чи може добро хоч іноді перемогти жагу до грошей?

Будівництво супермаркету на перетині вулиць Ревуцького і Тростянецької планували кілька років. Місцеві мешканці були проти, адже для робіт планували прибрати сквер і дитячий майданчик - чи не єдине зелене місце в цілому мікрорайоні. Та на думку людей мало хто зважав.

Коли поставили паркан і почали вирубувати дерева, мешканцям урвався терпець. Та у відповідь на людські протести розпочалася справжня війна.

Марія Никонівна, мешканка м. Києва:

- Вони повискакували всі з газовими балончиками, і там діти на площадці були, чоловік тридцятеро десь, дітей. Сиво було!

Вероніка Циркун, мешканка м. Києва:

- Естественно, мы, как жильцы, против, потому что построить под окнами маркет - это кощунство! Это круглосуточное предприятие, это фонари до одиннадцати вечера. Как власти дали разрешение?

Ані бійки, ані сльози не допомогли. Попри всі протести та заперечення, сквер і дитячий майданчик знесли, а перед людськими вікнами таки звели супермаркет.

 

На вулиці Гончара в Києві будують уже кілька років - зводять висотку. І весь цей час люди воюють проти цього. Адже зона тут - природоохоронна, розташована поблизу Софії Київської. Споруджувати тут багатоповерхівку заборонило ЮНЕСКО.

Інна Совсун, активістка громадської організації:

- Це будівництво незаконне, є припис суду, є ухвала суду, які кажуть про те, що треба забрати цей майданчик, але судові виконавці два роки не можуть зупинити це.

Ще у квітні місцеві мешканці рішуче відстоювали цю територію. Адже їхні оселі могли не витримати будівництва.

Віра Андріївна, мешканка м. Києва:

- Они не только треснули, но и отпали… Трещины в квартирах, эти маячки, это известная методика. Если дом старый, это говорит, что он осел.

Представники Київради ще кілька місяців тому запевняли: будинок зводити можна, але не високий. Мовляв, побудують такий, що пасуватиме архітектурі місцевості.

Та забудовники хочуть саме висотку. Два поверхи вже звели, та нині будівництво призупинили.

 

Билися за маленький шматочок землі й у листопаді 2010-го. Стіна мешканців проти стіни молодиків у камуфляжі. Воювали через встановлення бетонного паркану в зеленій зоні житлового будинку. Перші два дні тут було дуже гаряче.

Віктор, мешканець м. Києва:

- Ми там стояли, захищали свої права. Вони начали дьоргать і так дьорнули, що аж три шва положили мені.

Будівництво розпочалося тут рік тому. Мешканці вулиці Метрологічної кажуть, що на цій території не те, що будинок, стадіон можна звести. Але забудовникам і такої площі замало - вирішили відхопити ще шмат землі від сусіднього будинку. Тоді люди й запанікували.

Ольга, мешканка м. Києва:

- Ось документи на цю ділянку, оця діляночка наша, так, ця ділянка на 22 метри. Ось наш будинок, а ось цю діляночку хочуть у нас забрати, і ось тут хочуть побудувати… начебто, дев'ятиповерхівку.

Тепер бетонний паркан людям підсунули просто під вікна. Відстань від огорожі до житлового будинку - шість кроків. Згідно з усіма будівельними нормами, це неприпустимо. Хто і що будує на вулиці Метрологічній, мешканці не знають. За чутками, котеджне містечко. Після заворушень будівельники вирішили паркан не завершувати. Та люди бояться розслабитися хоч на хвилину.

 

У грудні поновили скандальне будівництво в середмісті столиці. На розі вулиць Пушкінської й Богдана Хмельницького зводять торговельно-розважальний центр. Мешканці й працівники із сусідніх будинків категорично проти спорудження. Сім років тому Київрада дала дозвіл на забудову, та згодом Окружний адмінсуд її заборонив. А 23 листопада 2010-го інспекція архітектурного будівельного контролю знову підписала дозвіл на роботи. Центр зводять за чотири метри від сусідніх будівель, тоді як за нормами треба відступати не менше 20-ти.

Наталя Савинова, юристка:

- Первыми начали бить тревогу метростроевцы, поскольку оно стоит на воздушном куполе кассового зала станции метро "Театральная", то есть, завал купола вниз. Завал купола вниз сразу тянет за собой дома.

Будинки тріскаються, а в метро зі стелі летить крейда. Люди кілька разів збиралися на протести, та нині в історичній частині Києва таки стоїть кістяк запланованої споруди. Будівництво там поки що припинили, втім, як ситуація розгортатиметься далі - невідомо.

 

Міліція, "швидка", бійки, крики та нерви - так виглядає нині будівництво по-київськи. Люди відстоюють маленькі шматочки землі, як тільки можуть. Найчастіше гроші та впливові зв'язки перемагають закони й потреби місцевих мешканців. Та 2010-й дав надію, що зміни на краще таки можливі. "Свідок" і далі стежитиме за ситуацією з незаконними забудовами. Та й людям розслаблятися не варто - їхня боротьба за власні права триває, і перемоги можливі.