Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 грудня 2010, 13:58 Суспільство
Як забезпечити собі пожежну безпеку на Новий рік?
Як забезпечити собі пожежну безпеку на Новий рік?

Гірлянди, хлопавки, салюти, бенгальські вогники. Без цих атрибутів українці Нового року вже не уявляють. Ось тільки чи знають співвітчизники, що більшість цієї продукції може призвести до пожежі, а відповідно і нашкодити здоров'ю? Як убезпечитись - знають наші кореспонденти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Хочете безпечного нового року, то майже ваших рук справа. Прикрасили домівку новорічними іграшками, підготували піротехнічне дійство? А тепер придивіться до всіх цих святкових атрибутів.

Почнемо з хвойної красуні. Сама вона цілком безпечна. А ось її прикраси - ті ще призвідники лиха.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- Не прикрашати ялинку горючими предметами - вата, ще якісь хімічні речовини, які під час загорання миттєво спалахують, і навіть якщо вони не потраплять на людину, від їдкого диму може стати отруєння їдким газом.

Думаєте, маячня? Даремно. Ось наочне підтвердження: ялинка згорає за секунди, після чого спалахує вся кімната.

Спровокувати пожежу можуть й електричні гірлянди. Їх купами продають на столичних базарах. Коштує такий дріт із сотнею різнокольорових ліхтариків десять гривень.

Продавчиня гірлянд:

- Она работать будет?

- Конечно, мы проверим.

Продавці за якість ніби ручаються. Та гарантій не дають.

Продавчиня гірлянд:

- На Китай никто гарантию не дает, вы ж понимаете, не сертифицированная продукция, никто ничего не даст.

Підтверджують це і спеціалісти Укрметртестстандарту. Вони перевірили з десяток таких гірлянд. Дійшли висновку: продукція не відповідає вимогам якості і безпеки. Тож спеціалісти рекомендують не ризикувати, купуючи такий крам. У споживачів свої аргументи.

Валентина Миколаївна, мешканка м. Києва:

- Я купувала вже, в мене дома багато таких, ну, і не дорого, даже если она выйдет из строя, мне не жалко этих 10 гривен.

Та й це не кінець небезпек. Приміром, продукція під категорією "новорічні сувеніри" й зовсім в Україні не сертифікується. Тож до вибору таких іграшок треба підходити дуже відповідально.

Ну і який новий рік без бенгальських вогників та хлопавок. Красу таку спостерігати люблять усі. Нагадуємо лише правила безпеки. Не носити в кишені, не спрямовувати в обличчя, не використовувати біля горючих речовин, і, бажано, не в приміщенні.

Це стосується і піротехніки. Феєрверки - чи не найнебезпечніша новорічна розвага.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- На них на всіх є правила поводження, клас небезпеки.

Купувати їх радять у спеціалізованих крамницях. І обов'язково дивитися на термін придатності. Зазвичай він не перевищує трьох років. А запускати салюти радять десь на пустирі.

Вікторія Рубан, керівник прес-служби ГУ МНС України в Київській області:

- Категорично забороняється стріляти поблизу дерев, арок, мостів, чи поблизу будинків. Були такі випадки, коли петарди, феєрверки залітали на балкони поруч розташованих будівель.

Пам'ятати варто і про власну безпеку. Адже піротехніка може завдати опіків.