Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2010, 14:42 Суспільство
"Свідок" дає поради для бажаючих екстремально відпочити в горах
"Свідок" дає поради для бажаючих екстремально відпочити в горах

Новорічний екстрим. Охочих провести святкові вихідні посеред карпатського лісу в наметі щорік більшає. Екстремальний туризм в Україні стає дедалі популярнішим. Щоправда, вже є жертви. Минулого тижня в горах на смерть замерз український турист. Як поєднатися із зимовою природою і залишитися живим?

Виживанню в екстремальних умовах хто тепер тільки не вчить. Поради від найкрутіших профі можна прочитати в книжках і почути у фільмах.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Навчитись азам можна, але це зовсім не те. Будь-яка теорія - це теорія.

Та реальному виживанню біля телевізора не навчитись. Так каже Валерій. Не раз він сам ходив горами, але щоразу йому було лячно. Вижити в екстремальних умовах навіть для професіоналів - надскладне завдання, а новачкам це подекуди взагалі не до снаги.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- В умовах дикої природи непідготовленій людині можуть поводитись дуже непередбачувано. Може бути паніка, істерика, невиправдана агресія. Коли людина боїться, людина, як правило... Реакцією на страх є агресія або апатія.

Якщо ж новачок вирішив ризикнути, йому слід пам’ятати кілька життєво важливих правил. Подорожувати зимовими горами треба лише з обізнаними товаришами. І то, краще вибирати маршрути із невисокими горами до півтори тисячі метрів. Важливо, щоби шлях пролягав біля сіл і міст, а також річок, з яких можна набрати води. Із собою потрібно мати карту і компас. На засніжених схилах це - чи не єдині орієнтири. А ще необхідний хороший одяг.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Будь-яке спорядження має випробовуватись в реальних умовах. Якщо людина вибирається в який-небудь похід, вона повинна випробувати спорядження на дачі, хоча б, в якій-небудь лісополосі.

Заощаджувати не можна навіть на дрібницях, каже Михайло. Сам не раз підкорював снігові вершини, а тепер у крамниці радить початківцям, яку з собою брати амуніцію.

Михайло Кучеренко, продавець екстремального одягу:

- Это все идет полиэстер. Котон - это натуральный материал, из которого вещи для активного спорта не делаются, потому что он не может отвести влагу от тела на 100 % эффективно. Более синтетический материал, у каждого производителя есть свои технологии.

Окрім спальника і намета в заплічниках потрібно брати тільки найнеобхідніше. Тарілку, ложку, кухля, маленького казанка, а ще змінну пару нижньої термобілизни і трохи їжі. Зайве брати категорично заборонено.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Любой килограмм крайне плохо сказывается.

Найімовірніше в зимових горах - просто замерзнути. І обмороження тут - чи не найбільша небезпека.

Марина Крапівнер, терапевт-кардіолог:

- Эти части тела становятся белыми, то есть, как правило, замечает это не сам пострадавший, замечают окружающие. Первое, что делают, это растирают. Но растирают чем-то мягким. Там, варежкой или перчаткой шершавой.

Та найголовніше - пам'ятати: похід у зимові гори - чи не найвищий ступінь екстриму. Іти без підготовки просто небезпечно. Адже кожен необачний крок може коштувати життя.

Борис Сачалко, Святослав Мелешкін, Олександр Кругликов.