Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2010, 14:04 Суспільство
Якість браконьєрських і зрубаних лісниками ялинок значно різниться
Якість браконьєрських і зрубаних лісниками ялинок значно різниться

До Нового року лічені дні, тож українці поспішають придбати і принести в оселю зелену красую-ялинку. Щорік лише на Волині їх заготовляють сотнями тисяч. І робота ця - компетенція місцевих лісівників. Вони вибирають, ріжуть, а головне - таврують ритуальне дерево. Кажуть, для того, щоби покупець міг відрізнити законно зрубане від краденого.

Плантацій новорічних ялинок у Павлівському лісництві - майже десяток. Ось ця, приміром, закладена ще 2003-го. Геть усі дерева, що зростають на тутешньому піщаному ґрунті, мають особливо яскраве забарвлення і міцний запах глиці.

Володимир Туревич, головний лісничий Володимир-Волинського лісового господарства:

- Справжня ялинка - вона, звичайно, корисна для того, аби постояла в хаті. Оскільки з хвойного лісу виділяються такі корисні речовини, як фітонциди. Ними людина дихає, набирається сили, енергії. Та й живе - є живе, що там казати…

За тутешніми красунями приїздять аж з Одещини. Тільки-но до Нового року залишається тиждень-півтора, біля лісівничої контори шикуються черги приватних підприємців.

Гівонд Гівондян, підприємець:

- Например, в Одессе каждый год ждут, пока я отправлю именно волынские елки. Допустим, недельку назад уже начали продавать, люди не берут. Приходят на точки к нашим ребятам и спрашивают: когда будут ваши? То есть, каждый год ждут именно эти елки. 30-31 уже ничего не остается.

Та попит на волинські деревця зумовлений не лише їхнім виглядом та дивовижним ароматом. Ще один секрет успіху - вирубування. Від нього залежить, скільки ялинка стоятиме, не осипаючись. Браконьєри, як правило, вивозять їх на ринок за два з половиною тижні до свята. Лісівники ж - значно пізніше. Зрізують дерево в особливий спосіб, та ще й маркують.

Олександр Хамула, майстер лісу Володимир-Волинського лісового господарства:

- Зрізуємо ми для того, не рубаємо, а зрізуємо, щоби була видна законність, і легше було орієнтуватися на ділянці плантації новорічних ялинок. Що нема самовільної рубки. І при відправленні ставимо тавро у вигляді зірочки, що це є законна рубка даної ялинки.

Їх ловлять, соромлять, однак під кінець року охочих нажитися на державному майні тільки більшає. Під покривом ночі зловмисники пробираються в хащі, шукають дерева до вподоби і нищать. Аби попередити браконьєрство, на лісових дорогах почали працювати екологічні пости. Патрулі мають право зупинити будь-який транспорт, що викликав підозри, і поцікавитися у водія, чи законно він транспортує сосну чи ялину.