Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2010, 17:58 Суспільство
На Черкащині медики та МНС готується до новорічного травматизму
На Черкащині медики та МНС готується до новорічного травматизму

На Черкащині медики та еменесівці готуються до новорічного травматизму. Особливу увагу фахівці приділяють масовому використанню піротехніки. Пік нещасних випадків з феєрверками, салютами та петардами випадає саме у новорічні свята. Основною ж причиною травм стає необережне поводження з піротехнічними виробами, та неліцензована продукція.

Замість святкового застілля - капітальний ремонт. 2010-й для черкаски Галини Атамась розпочався з надзвичайної ситуації. У квартиру жінки залетіла сигнальна ракета, яку запускали на честь Нового року. Пробивши подвійного склопакета, піротехнічний набій ледь не спалив квартиру - пошкодив підлогу та стіни.

Галина Атамась, мешканка м. Черкас:

- Дірка ось тут була, вона залетіла та рикошетом вдарилася о стіну і відлетіла у підлогу. Там, як ви бачите, дуже значні пошкодження. Враховуючи те, що я замінила плінтуси, переклеїла шпалери, то вигорів тут увесь кут квартири.

Ремонт квартири - ще нічого, головне - люди не постраждали, каже пані Галина. Свята тільки наближаються, а в черкаській лікарні вже готують додаткові ліжка. Для медиків новорічні канікули - спекотна пора. Через необережне поводження з піротехнікою сюди щороку з тяжкими травмами потрапляє до півсотні осіб.

Лікар:

- Відрив пальців, опіки кінцівок та опіки обличчя, бувають дуже важкі травми. Ще свята не наступили, дуже важко сказати, що буде далі.

Феєрверки, салюти та петарди прикрасять ваше свято, якщо з ними обережно поводитись, запевняє менеджер з продажу піротехніки. Чоловік працює з таким товаром не перший рік, тому всі правила - як "Отче Наш", вивчив. Якщо потрібно, для покупців навіть майстер-клас покаже.

Сергій Ремезов, менеджер з продажу піротехніки:

- Перед установкой надо убедиться в том, что салютная установка не повреждена, фитиль находиться под защитной пленкой, устанавливать ее надо на ровное место и закрепить ее с двух сторон.

Аби салют не накоїв лиха, фахівець радить враховувати і відстань до людей та споруд. Вона повинна буди не меншою ніж 50 метрів. Особливо небезпечна - неліцензована піротехніка. Як показали нещодавні рейди МНС, чимало продавців такого краму грішать саме цими порушеннями.

Євген Колінько, старший інспектор Черкаського міського відділу МНС:

- Маленькі є порушення: десь немає перезарядки вогнегасника, десь прострочене посвідчення керівника, також треба наголосити, що багато завозиться несертифікованої продукції, вона несе за собою дуже тяжкі наслідки.

Тож, аби свято не перетворилося на трагедію, рятувальники вкотре наголошують: треба обов’язково вимагати від продавців сертифікат відповідності та дотримуватися правил безпеки під час використання піротехніки.