Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 грудня 2010, 16:31 Суспільство
На Черкащині рибоохорона регулярно перевіряє місцевих рибалок
На Черкащині рибоохорона регулярно перевіряє місцевих рибалок

На Черкащині рибоохорона перейшла на зимовий режим роботи. Інспектори щоденно перевіряють рибалок на дотримання правил спортивної й аматорської риболовлі. Щоправда, тільки на березі. На лід не можна виходити, бо він ще тонкий. А ось відчайдухам з вудками будь-яка небезпека нестрашна.

Крига на Дніпрі ще не міцна, а на ній уже яблуку ніде впасти. Шукаючи гострих відчуттів, рибалки масово виходять на лід, і тим додають роботи рятувальникам і рибоохороні. Інспектори щодня по кілька разів розповідають нерозважливим чоловікам правила безпеки поводження на кризі. Спілкування - тільки на березі.

Юрій Трофименко, інспектор ГУ Держрибохорони в Черкаській області:

- Не дозволяє товщина покриття виходу. Зараз він сантиметрів 5-4, зараз він може бути опасним.

Як правило, рибалки нехтують усіма пересторогами. Тільки за останній місяць у воді вже побувало четверо відчайдухів. На щастя, ці надзвичайні пригоди минулися без жертв. Та навіть чужий гіркий досвід затятих рибалок не лякає.

Рибалка:

- Який лід, ви знаєте?

- Мабуть, сантиметрів 20, завтра можна не виходить.

Коли на правому березі тривають профілактичні розмови, на лівому вже штрафують. Працівники рибохорони в супроводі бійців спецпідрозділу "Беркут" перевіряють рибалок на дотримання правил аматорської та спортивної риболовлі. Як виявилося, більшість з ними навіть не знайома.

Правоохоронець з рибалкою:

- Добову норму знаєте? Скільки?

- Три кілограми. Ну, там трошки більше!

- Ага, трошки вдвічі.

- Та я б, як знав, то поділився з тими, хто менше піймав.

- Треба було раніше! А зараз Сергій Іванович піде і складе на Вас протокол.

Штраф за таке порушення чималий: від 340 до 680 гривень за кожен зайвий кілограм. Окрім того, виловлюють рибу, переважно, на території Лип'янського заказника, де навіть пересуватися заборонено. Утім довести, що порушник був саме там, майже нереально.

Валентин Колядниченко, інспектор ГУ Держрибохорони в Черкаській області:

- Там, в правилах любительської риболовлі, чорним по білому написано, що лов риби і взагалі знаходження там крім спецслужб там заборонено. Вони йдуть, фактично, з заказника, але доказати ми не можемо, вони оспорюють все.

Нині рибоохорона чекає, коли крига стане міцнішою. Тоді інспектори знову вирушать у рейди. У рибалок вилучатимуть заборонені знаряддя.