Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 грудня 2010, 15:43 Суспільство
На Волині у дитячому садку не вистачає дров для опалення
На Волині у дитячому садку не вистачає дров для опалення

Хотіли як ліпше, а вийшло - як завжди. Рекламована волинськими чиновниками Програма з енергозбереження в дошкільних закладах області, схоже, зазнає краху. Приклад - садочок у селищі Рокинях. Там газ замінили дровами й сподівалися заощадити. Не вдалося: температура у спальнях сягає лише плюс дев’яти.

У двотисячному селищі назріває революція. Тутешня малеча, котра мала б бавитися на килимках перед вихователями, сидить удома. За доглядальників їй - власні батьки. Деякі з дорослих не ходять на роботу тижнями. Сім'ї - заручники льодовикового періоду, що з початку грудня настав у цьому садочку.

Ірина Янко, мешканка с.м.т. Рокинь:

- Останні раз, коли приводили дитину, було 10 градусів в групі. Це не є нормально. Ми переживаємо за своїх дітей, ми хочемо працювати. Більшість, 85 відсотків, працюють у Луцьку. Це молоді батьки, вони не мають на кого залишити дітей.

Бути на хатньому карантині і батьки, і діти змушені через ощадність місцевих чиновників. Це з їхнього наказу позаторік у садку газове опалення замінили альтернативним - "твердим". Тож тепер гріються в закладі не від блакитного вогника, а лісосировини. Одне лихо - вистачає її не на довго.

Вадим Ничипорук, мешканець с.м.т. Рокинь:

- Головиха про це знала, нічого не говорила, від людей приховувала. Люди йдуть до неї, вона відправляє в інші інстанції: ідіть, питайте. Ідеш в облраду, там кажуть: ми гроші перерахували за опалення - як на школу, так і садочок. Де вони діваються - не знаю, опалення ми не бачимо. Ту кількість дров, яку привозять, не знаю, на що її вистачає, але тут її немає.

Розібратися в ситуації обіцяють за тиждень-другий, а допоки у спальнях порожньо. Температура сягає 9-ти градусів.

Світлана Безсмертнюк, вихователька:

- Ви подивіться на ці ліжка - вони холодні! І в цю подушку, одіяло класти дітей? Лікарня буде забезпечена через 3 дні.

Поки не було морозів, групи гріли калориферами. За їхньої допомоги тепла мали 16-18 градусів. Утім, задля дитячої безпеки від цих приладів довелося відмовитися. Тож нині працює лише горе-казан для твердого палива.

Володимир Куліш, керівник відділу ЖКГ с.м.т. Рокинь:

- Садок і школу котельня може отопити на твердому паливі тільки тоді, коли будуть якісні дрова. А зараз ми, практично, возимо сирі дрова. Їх рубаємо і опалюєм. Температура - ви бачите, яка.     

Сухих дров буде багато, кажуть у селищній адміністрації. І хоча за 12 годин казан спалює їх причепами, тверде паливо все одно ощадніше за газ.

Марія Піскар, Рокинський селищний голова:

- Газ зараз 1000 кубів - чуть не три тисячі гривень. В сутки, якщо палити одним газом, ми спалюємо 2500 кубів газу. Це дуже великі втрати. такі великі, що селищна рада на субвенції, і держава ще більшої субвенції нам не дасть.

Тож чи буде тепло за таких обставин у дошкільному закладі - питання. Батьки, що працюють, уже кличуть на підмогу як доглядальників малечі бабусь-дідусів. Іншими методами погрожують ті, кому сподіватися на підмогу родичів не доводиться.

Вадим Ничипорук, мешканець с.м.т. Рокинь:

- Поки що дружина взяла відпустку, а як далі буде - не знаю. Будемо, мабуть, заводити директрисі, чи головисі додому - хай глядять.