Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 грудня 2010, 14:25 Суспільство
Обережність - гарантія виживання на зимових дорогах
Обережність - гарантія виживання на зимових дорогах

Узимку дороги стають справжнім випробуванням. Аби не вскочити в халепу, правоохоронці радять і водіям, і пішоходам дотримуватися правил та пильнувати.

Ці дві автівки зіткнулися в центрі Львова. Що сталося - розповідає один із водіїв.

Михайло, водій:

- Їхав взаді. Загорілося жовте. Людина притормозила. Я не встиг притормозити. Понесло. Викручував вправо - понесло. Зачепив бампер. І так сталося.

Михайло при кермі машини вже 20 років. І досі - жодних автопригод. Ця, каже, сталася через погані дороги.

Михайло, водій:

- По Львову їздити завжди було трудно, а зараз ще трудніше. Якби то частіше посипали, чистити, то було би краще.

На погані дороги нарікають й інші водії. Кажуть, узимку львівські вулиці перетворюються на справжні ковзанки. Тож якщо не звик до екстремального кермування, ліпше ходи пішки.

Василь Гриник, інспектор ДПС відділу ДАІ м. Львова:

- Радили б водіям, щоб дотримувались правил дорожнього руху, слідкували за станом проїжджої частини, дотримувались безпечного інтервалу, дистанції. Хто не впевнений у своїх водійських вміннях, щоб залишав транспортний засіб. Трошки походили пішки.

Так ліпше робити й тим, хто не встиг "перевзути" свою автівку.

Богдан Мицак, керівник відділу ДАІ м. Львова:

- Водій керував автомобілем. Вроді, три колеса, зимова резина, а на переднє колесо, напевно, десь по дорозі пробив, і зразу поміняв резину, поставив літню резину, внаслідок чого його розвернуло, закинуло, вдарив у стовп.

Особливо небезпечна засніжена бруківка. На такій дорозі навіть досвідчений водій може не втримати керма.

Василь Гриник, інспектор ДПС відділу ДАІ м. Львова:

- Найбільш небезпечна у Львові бруківка та спуски-підйоми. Вона дуже слизька. Пройде дощ - вона слизька. А, тим більше, якщо сніг, то слизько. Треба бути більш уважним на бруківці.

Правоохоронці також радять дотримуватися дистанції й не перевищувати швидкості.

Богдан Мицак, керівник відділу ДАІ м. Львова:

- Швидкість і гололід не співставні. Тому швидкість повинна бути оптимальна для того, щоб в будь-який момент ти міг стримати автомобіль.

Чимало аварій стається й з вини пішоходів. Аби скоротити на кілька метрів свій шлях, люди легковажать власним життям, - перетинають дорогу, де заманеться. Одного з таких порушників вдалося "впіймати" й нашій знімальній групі. Перехід - лише за кілька метрів. Та чоловік простує перед колесами автівок.

Олег, пішохід:

- Отам перехід. Це мені треба такий крюк робити. Я перейшов дорогу там, де мені зручно.

Водіїв такий аргумент шокує, кажуть, на слизькій дорозі можуть не встигнути загальмувати.

Петро, таксист:

- При такій дорозі не завжди я можу зупинитися. Тобто коли я вже виїжджаю на пішохідний, і мені перед носом вибігає людина, бо вона права, то треба думати головою. Це є слизько дорога. Тут може понести. Просто непередбачувані ситуації.

Аби уникнути автопригод, правоохоронці радять і пішоходам, і водіям дотримуватися правил. Та пам'ятати, що головні вороги на дорозі - легковажність і поспіх. Надто - взимку.