Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2010, 16:42 Суспільство
З 1 січня Чорнобиль офіційно відкриється для туристів
З 1 січня Чорнобиль офіційно відкриється для туристів

Побачити те, що двадцять чотири роки приховували. З першого січня туристам з усього світу офіційно дозволять відвідувати Чорнобиль. Що чекає на них у зоні відчуження?

Борис Сачалко, кореспондент:

- Це дорога, якою можна доїхати до Чорнобиля. Звідси до зони більше сотні кілометрів. Поки що немає жодного дорожнього знаку, який би вказував правильний туди шлях. Такі вже можуть з'явитися з першого січня. Саме тоді чорнобильську зону хочуть відкрити для туристів.

Мешканець м. Київ:

- Ви б хотіли побувати в Чорнобилі?

- Не відмовився б.

Мешканець м. Київ:

- Дуже хочеться, конєшно.

Мешканець м. Київ:

- Бажаєте туди поїхати?

- Ні, не бажаю. У нас і так радіації хватає.

Мешканець м. Київ:

- Я даже не знаю. А що там делать? Чого туди їхати, як там людей нема?

Людей там справді мало, а робити нічого. Навіщо тоді зону відкривають для туристів?

Олександр Наумов, ліквідатор:

- Повинна бути якась програма, яка б давала не забувати про те, що це центр планетарної катастрофи.

Олександр дослідив кожен метр Чорнобиля. Побувати там - це знову осмислити сенс життя, каже ліквідатор. А тому відкрити кордони зони для туристів корисно. Головне - аби мертве місто не стало ще мертвішим.

Олександр Наумов, ліквідатор:

- Що таке туристи? Туристи - це люди, які приїхали і поїхали. Приїхала якась екскурсійна група, і якісь дибіл вибив скло. Отам треба колупнути якусь плиту. Місто і так руйнується. Воно вмирає. Вмирає без людей. А вони його добивають.

Натомість заспокоюють ініціатори відкриття Чорнобиля. За туристів там наглядатимуть.

Оксана Нор, керівник ДП "Чорнобильінтерінформ":

- Зона - це режимний об’єкт. Є певні обмеження. Ходять тільки тими маршрутами, які дозволені. Однозначно не може бути ні сафарі, ні інших розваг.

Подивитися на Чорнобиль зможуть туристи з усього світу. Головне - аби їхні автобуси рухалися визначеними маршрутами. Нині їх чотири: обов’язково у програмі - Чорнобиль, Прип'ять і сама АЕС. Перед початком екскурсії мандрівник зобов’язується не діяти самочинно. Окрім того, одяг повинен бути закритим - інакше не пустять. На вимогу туриста йому мають дати спеціальний захисний костюм. Проте українські чиновники заспокоюють: боятися в зоні нічого.

Петро Волянський, керівник департаменту МНС України:

- Були проведені заміри наших можливих по двох показниках, і дано заключення фахівцями - в даній зоні люди можуть перебувати від 4-5 діб. Є застереження щодо перебування людей віком до 18 років і вагітних жінок.

Виходити з автобуса посеред дороги або ж не за графіком заборонено. Їсти плоди з тамтешніх дерев - тим паче. Щоб турист повернувся живим і здоровим, важливо дотримуватися ще й особливих правил.

Дмитро Бобро, керівник держдепартаменту адміністрації зони відчуження:

- Є таке застереження, і порядок миття рук - гаряча вода краще відмиває руки, але водночас вона розширює пори на шкірі, і через ці пори радіаційні елементи можуть зайти всередину. Тому є отаке правило: спочатку миємо руки холодною водою, потім гарячою, а потім знову холодною.

Одне "але": скільки коштуватиме така екскурсія - поки ніхто не знає. Ціну регулюватиме вже туристичне агентство.