Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2010, 15:10 Суспільство
Українська ДАІ планує ввести європротокол
Українська ДАІ планує ввести європротокол

Оформляти  ДТП незабаром буде простіше. В Україні планують запровадити європротокол. Це бланки, які водії зможуть заповнювати самостійно без даївців за дрібних аварій.

Вже кілька років, як професійний водій Віктор з Росії перебрався до України. Якось у Києві із товаришем потрапив у дрібну ДТП. Був шокований. Спочатку з годину чекали на даївців, потім ще стільки ж оформлювали аварію. А наступні кілька місяців минули в біганині між судом і ДАІ - папери носили.

Віктор Созикін, водій:

- Конечно, проще составить между собой, потом ехать в ГАИ оформить ДТП, и без проблем все это решать. В России это уже 3 года, или 4, так работает почти и практикуется.

Не тільки в Росії. Така схема діє у всіх цивілізованих країнах світу. Україна поки відстає. Вітчизняним водіям залишається про це лишень мріяти.

Олександр Гашевський, водій:

- И милиции меньше работы, и нам меньше милицию ждать, а то их порой долговато надо ждать.

Така схема називається європротоколом. Застосовують його суто під час дрібних ДТП, де немає постраждалих. Двоє водіїв самостійно заповнюють бланк, у якому вказують свої дані, дату аварії і малюють її схему. До того ж, обидві машини потрібно сфотографувати з кількох ракурсів. З цими матеріалами автовласники звертаються до страхових компаній. Та існує одне "але". Виплата грошової компенсації у такому разі обмежена.

Володимир Романишин, президент моторного страхового бюро України:

- Планується встановити межу оцінки цих матеріальних збитків, для яких достатньо буде оформлення протоколу у розмірі 10 тис грн. Це якраз середній збиток, який очікується в найближчий час.

Гроші виплачуватимуть як і раніше - після ретельних перевірок. Страховики мають упевнитися: їх не дурять.

Володимир Романишин, президент моторного страхового бюро України:

- Де таким чином вивільниться дуже багато часу у працівників державтоінспекії, які будуть дбати про посилення безпеки дорожнього руху про оформлення ДТП з важкими наслідками по ліквідації таких наслідків.

Полегшити собі роботу даївці не проти. Разом зі страховиками розробили український європротокол.

Володимир Резников, заступник керівника ДАІ України:

- Він розроблений зараз повністю, українська версія. Він має аналогічні поля і зміст до європротоколу, який є у Європі. Це повністю нормативний документ - так зване повідомлення про ДТП, коли воно стається, передбачається.

Європротокол в Україні може почати діяти вже незабаром. Останнє слово - за Верховною Радою.

Володимир Резников, заступник керівника ДАІ України:

- На сьогодні парламентом схвалена дана пропозиція. Запроваджується процедура розгляду даного законопроекту, який внесений в парламент. Я сподіваюся, що в найближчий час ми будемо працювати хоча би в цьому випадку за нормами Євросоюзу.