Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2010, 15:07 Суспільство
Волинь позбавляється від ДДТ та інших отрутохімікатів
Волинь позбавляється від ДДТ та інших отрутохімікатів

Волинь поступово позбувається непридатних пестицидів, що роками лежать на складах. Одну частину хімікатів уже вивезли на утилізацію до Сумської області, іншу - до Польщі. Залишилося 45 тонн. Їх сподіваються доправити за кордон до Нового року.

Завантажують 40 тон пестицидів за євростандартами. Отрутохімікати в новій тарі, а МНСівці - у спецодязі. Кажуть, якщо без нього - напевне, захворієш на небезпечну недугу.

Микола Лучик, співробітник ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами":

- Люди повинні бути повністю захищеними. На погрузці в костюмі немає необхідності, а при перетаруванні йдуть спеціальні костюми прорезінені. Це рукавиці, які не пропускають нічого. Маски відповідні.

У цих діжках, переважно, ДДТ, більш відомий як дуст. Раніше ним посипали сільгоспкультури. Пестициди становлять велику небезпеку. Екологи твердять: хімія така шкідлива, що склад під неї довелося будувати якнайдалі від людських помешкань.

Світлана Якубишева, керівник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області:

- Склад був вибраний згідно норм, щоби була певна відстань від населених пунктів. Тут в Маневичах склад має певну санітарно-захисну зону нормативну, вона дотримана. До села тут 2 кілометри.

Задавнені хімікати вивозять із Волині до Польщі вже десятиліття. Там їх утилізують без шкоди для довкілля. Натепер в області пестицидів залишилося трохи більше 45 тон. Їх обіцяють позбутися до кінця року.

Віталій Карп'юк, заступник голови Волинської облдержадміністрації:

- Ми мали на своєму обліку 70 тонн, а виявляється, що не весь облік був. При завантаженні, при зачистці в нас виявляється 22 тонни, які раніше ми не знали. Але думаю, що ми і з цим справимося, бо кошти цього року виділені.

Мільйон гривень від Міністерства охорони довкілля й ще півтора з обласного бюджету. Чиновники певні, цих грошей вдосталь, аби вивезти й утилізувати всі отрутохімікати. Якщо так зроблять, з нового року Волинь стане першою в Україні областю, що позбулася всіх непридатних пестицидів.