Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2010, 13:46 Суспільство
20 грудня правоохоронці відзначили своє професійне свято
20 грудня правоохоронці відзначили своє професійне свято

Українські правоохоронці відзначають своє професійне свято. Сьогодні їх вітали найвищі посадовці держави. Вітає й редакція програми "Свідок". А Борис Сачалко розповість про підрозділи у складі міліції.

Узимку Андрій - звичайний патрульний, улітку - велосипедист. Охороняє київські пляжі. Адже об’їхати берег машиною неможливо, а обходити пішки - довго. Мобільні патрулі вже встигли врятувати кілька життів.

Руслан Кузьменко, командир Оболонського батальйону патрульної служби:

- Кожен із спецзасобів забезпечений аптечками. Там є медикаменти, протишокові, які можна використовувати, і вже неодноразово наші велопатрулі надавали першу допомогу на озері.

Місцевий мешканець:

- Это продолжение д'Артаньяна. Это шутки, а я думал, это фильм снимают.

Так у київських парках зустрічають міліцію кінну. Цей вид патрулювання в Україні - новинка. Перейняли традицію на заході. Там уже давно пильнують ладу вершники-полісмени.

Андрій Климас, командир кавалерійської роти:

- Кінна міліція - вона мобільніша. Тут і наздогнати можна злочинця, чого не зробиш в пішім патрулі, і можна заїхати в недоступні зони, де велосипедом не проїдеш, а коник зайде на територію парків. Кінь як розвернеться - то він трошки порядок наведе, а якщо ще інспектор добре на ньому сидить...

Ще одна перевага кінної міліції - її всесезонність. Надто ефективні такі патрулі під час футбольних матчів. Нині правоохоронці готують своїх копитних до "Євро-2012".

Юрій Любонько, інспектор патрульної служби:

- Ми їх пристрілюємо, займаємося, тренуємо, щоб вони не боялися.

Утекти від такого пса - жодних шансів. Щоправда, й тікають рідко. Щойно злочинці бачать зубатий аргумент, зупиняються. Для затримань тренують найагресивніших собак. М'якші й поступливіші шукають вибухівку.

Андрій Шуляк, керівник кінологічного центру:

- Перед тим, як перші особи держави приїжджають, ми обов'язково маємо пройти службовими собаками і обійти прошукати, чи не заложили якусь взривну міну.

У кожного пса свій господар. Характер чотирилапого має бути як у його хазяїна. Інакше вони не порозуміються.

CSI Київ. Голлівудські фільми про полісменів можна знімати і в українській столиці.

Ілона Бобрівник, експерт-криміналіст:

- Сюди поміщаємо ми об'єкти, заливається вода. Сюди ми заливаємо клей синокриловий. Закриваємо камеру - і протягом години, якщо є сліди, вони набувають білого забарвлення.

Це так шукають відбитки пальців українські криміналісти. Без цієї процедури не викрити більшості злочинів. У базі даних Тетяни - тисячі відтисків - усіх тих, хто раніше потрапляв до міліції. Якщо результат сканування збігається з уже наявним відбитком, злочинця знайдено. Помилитися неможливо.

Тетяна, криміналіст:

- Повторюваність може бути, одна на два мільйона.

Відбитки пальців - дзеркало злочинця. За їхнім малюнком можна визначити характер людини.

Тетяна, криміналіст:

- Злочинцям характерні завиткові узори. Виткові узори - для більш спокійних, урівноважених.

Із професійним святом працівників усіх підрозділів та служб МВС вітали сьогодні найвищі посадовці держави й керівники на місцях.

Анатолій Кислий, перший заступник керівника ГУ МВС України в Київській області:

- Міцного здоров’я і звичайно міліцейської удачі. Родинного затишку, миру добра і злагоди! Із святом!