Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 грудня 2010, 17:45 Суспільство
Травмувалися закордоном - є, як мінімум, дві схеми дій
Травмувалися закордоном - є, як мінімум, дві схеми дій

Єгипетські медики закликають не боятися акул. Та що робити, коли вас травмовано за кордоном?

Це - вигадка голівудських сценаристів (відео з фільму як акула нападає на людину). А це - єгипетська реальність (відео справжнє, як акула накидається в польоті на рибу).

Це відео приголомшило весь світ. Наталя його також бачила. Сьогодні їй відлітати туди, де його зняли - на єгипетський курорт.

Наталія Маслова, туристка:

- Честно говоря, немножко страшно. Испытывать судьбу не рискну, хочу приехать целой и здоровой, поэтому пересижу в бассейне.

Інші емоції в дайверки Світлани. Вона акул не боїться, а навпаки - хоче заглянути їм у вічі, а принагідно - вгатити в пащу морського гарпуна.

Світлана Костюкова, дайверка:

- Не страшно. Мы просто когда с друзьями с дайверами узнали, что там сейчас акула, нам стало интересно, мы решили поехать посмотреть. Мы нашли горящие путевки, собрали свое обмундирование, и хотим глянуть.

В Єгипті бум дайверів-екстремалів. Щоправда, туристичні компанії їхній запал гамують.

Олеся Шандир, керівник туристичної компанії:

- Мы рекомендуем туристам: там ведите себя более спокойно, не подвергайте себя опасности, но при этом люди едут.

Хто не такий хоробрий, того заспокоюють. Це не вперше акули тамтешніх туристів лякають. А тому план дій у місцевої влади вже є.

Олеся Шандир, керівник туристичної компанії:

- Проверяют, были ли поставлено 4 года назад сетки во всех бассейнах, потому что 4 года назад правительство Египта обязало это сделать, когда были первые случаи.

Існує дві схеми дій за кордоном, коли Вас травмовано. Якщо Ви в змозі рухатися, слід звернутися до лікаря самому. За таке лікування доведеться платити з власної кишені, обов'язково зібрати всі документи, і з ними приїхати в українську страхову компанію.

Мирослав Бойчин, голова правління страхової компанії:

- Не бійтеся платити самі. Привикайте до європейського методу. В Європі за такими амбулаторними зверненнями ніхто не звертається в страховку. Люди оплачують, і отримає компенсацію тут, в Україні.

Якщо Ви не взмозі рухатися, Вас повинні відвезти до найближчої клініки. Там Вам нададуть термінову допомогу і з'ясують номер полісу. Потім - страхові гроші компанія має виплатити безпосередньо клініці, без Вашої участі. Стовідсотково нічого не отримаєте, якщо Ви поїхали за кордон лікуватися, а не відпочивати, й не сповістили страхову. Коли травмувалися, нехтуючи правилами безпеки. В окремих випадках можуть відмовити, якщо Ви дістали ушкодження під час форс-мажорних обставин - війни або землетрусу, а також підпилим.

Мирослав Бойчин, голова правління страхової компанії:

- В нашій практиці такі випадки бували. Після гулянки людина переплутала двері і вікно, вона пішла в вікно, і випала.

Щоправда, можете вимагати від страхової оплати й за виняткових обставин травмування, коли грошей на лікування при собі немає. Утім, по поверненні в Україну суму компанії доведеться повернути. А найліпше - взагалі не діставати травм.