Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 грудня 2010, 14:37 Суспільство
На Херсонщині знайшли 13-річну дівчинку, "здичавілу" за живих батьків
На Херсонщині знайшли 13-річну дівчинку, "здичавілу" за живих батьків

Сучасного, точніше, сучасну Мауглі знайшли правоохоронці Херсонщини. 13-річна дівчинка не вміє читати й писати, із купою інфекційних захворювань. Довела дитину до такого стану власна матуся.

Її довго відмивали й розчісували. Одяг дезінфікували. Тепер дівчинці лікують захворювання шкіри у інфекційній лікарні. Рита - добра й товариська, але грається лише з малюками.

Маргарита:

- "Киця Мура, де ти була? Я гукала - ти не чула, ти сиділа під столом, їла кашку з молоком. Ти на когось подивися, з ким хочеш подивися".

Після лікування 13-річну дівчинку мають віддати до дитячого притулку. А звідти тільки два шляхи: якщо мати дасть у хаті лад, дочка повернеться додому, якщо ж ні - житиме в інтернаті. Треба надолужувати згаяне - дитина ніколи не ходила до школи. Сім'я Маргарити постійно змінювала місце мешкання. Коли дівчинка з мамою й вітчимом оселилася в Лівих Сагах Цюрупинського району, люди одразу помітили, що горілку батьки люблять більше, ніж дитину.

Дмитро, сусід:

- Они всё время пьють, гуляют, на их пенсию, а дитё ходит по всему селу. Село их обеспечивало дитя. Она хорошая девочка, а они очень плохие.

Поспілкуватися з мамою знімальній групі "Свідка" не вдалося. Вдома був вітчим, який сказав, що жінка пішла по гриби.

Вітчим дівчинки:

- Всё, хватит, не надо меня снимать! Я - не рок-музика.

Поза камерою Іван розповів - до школи дівчинки свого часу не взяли. Що з нею робити далі, дорослі не знали. Тому була вдома. Люди кажуть, Маргарита розумна, має добру пам'ять. Ніде не вчиться лише з вини батьків. Тому разом звернулися до відділу у справах неповнолітніх.

Наталя Марчук, спіробітник відділу УМВС України в Херсонській області:

- Она является инвалидом детства по общему заболеванию. Но это не связано с психическим отставаньем - церебральный паралич. Но это не связано с умственными заболеваниями. Ребенок прекрасно общается со сверстниками, прекрасно запоминает. Но то, что он не знает ни букв, не умеет ни читать ни писать - это только вина мамы, за что она будет привлечена к ответственности.

Правоохоронці кажуть: проблемні сім'ї відвідують постійно. Щотижня в області доводиться забирати дітей від горе-батьків. Коли цей сюжет готували до ефіру, стало відомо, що Маргариту через публікації у пресі знайшов рідний батько. Він тривалий час не знав, як жила його дочка.