Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 грудня 2010, 14:12 Суспільство
Столичні чиновники вирішили боротися з засиллям оголошень на вулицях
Столичні чиновники вирішили боротися з засиллям оголошень на вулицях

Приклеїв рекламу - заплати штраф. Так столичні чиновники боротимуться із засиллям оголошень на київських вулицях. Гривнею каратимуть розповсюджувачів реклами в заборонених місцях: на зупинках, стовпах, будинках. У такий спосіб прагнуть надати місту європейського вигляду.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Де б його вільне містечко знайти, аби приклеїти двигун торгівлі. Не можна, нагадують столичні чиновники, бо такі ось маленькі оголошення - то наче шрам на обличчі Києва.

Киянин Володимир об'їхав півсвіту. А Європу так і взагалі - уздовж та поперек. Каже, таких ось листівок там не побачиш.

Володимир Щербинин, мешканець м. Києва:

- Во-первых, за это штрафуют. Есть камеры. Любой человек, который попадает на расклеивании этой рекламы в поле зрения камер, естественно, он штрафуется. Единственные места, где что-то похожее можно увидеть, - это гетто какие-то.

Там оголошення висять у спеціально відведених місцях. І рекламують, здебільшого, пікантні послуги.

Володимир Щербинин, мешканець м. Києва:

- Что мы там видим - адвокат. Ну, адвокаты так не рекламируются. В основном, там проституция, всякие разные такие вещи.

Київ теж ніби європейська столиця. Та ситуація в нас інша. Оголошення рекламують будь-що. І висять будь-де: і в центрі, і на околицях. Приміром, ось так виглядає зупинка біля станція метро Берестейської. На кіоску немає й місця без папірця. А це вулиця Ярославів Вал. Об'явами тут обклеєні навіть пам'ятки архітектури та нові покажчики будівель.

Людмила Денисюк, керівник ГУ з питань реклами КМДА:

- Це не є об’єктом реклами цивілізованим, це інформаційна листівка, це є проблема.

У Київській адміністрації ці оголошення називають стихійним лихом, бо клеять їх незаконно.

Людмила Денисюк, керівник ГУ з питань реклами КМДА:

- Це теж є інформація, і вона на сьогоднішній день є безкоштовною до тих людей, вони обкрадають державу і тих людей, які платять податки.

Обкрадають, бо прибирають усі ці папірці співробітники комунальних підприємств, які зарплатню отримують з податків киян. Столичні чиновники взялися ситуацію виправляти - створили спеціальну комісію з благоустрою, що відстежуватиме рекламодавців і штрафуватиме їх.

Людмила Денисюк, керівник ГУ з питань реклами КМДА:

- Штраф для фізичної особи складає 1350 гривень, для юридичної - 1750 гривень.

Ось тільки притягти до відповідальності замовників розклеювання таких оголошень складно. Здавалося б, подзвонити на вказаний телефон та скласти протокола. Та рекламодавці в такому разі запевняють: то самі найманці-розповсюджувачі наліпили листівки в заборонених місцях.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Если они говорят, что не виноваты: "Мы же не даем команды клеить где угодно, это ваши проблемы." Вы неправильно инструктировали своих работников, а потом получили прибыль, будьте любезны - по суду отвечайте, компенсируйте затраты, ком. службам, а потом уже регрессным иском подавайте на тех, кто это сделал.

Фахівці кажуть: вирішувати проблему судовими позовами - занадто радикально. Адже розповсюджують так оголошення, переважно, організації з невеличким бюджетом, які ледве животіють. Як вихід пропонують: зробити спеціальні стенди для такої недорогої реклами.